Американска прокуратура поиска от Полша да екстрадира филмовия режисьор Роман Полански в САЩ, където е издирван от 1977 година по обвинения в сексуално престъпление, обяви официален представител, цитиран от АП.

Говорител на главния прокурор на Полша заяви пред медията, че е получено искане от прокуратурата в Лос Анджелис до Краков, където е заведен случаят с Полански.

Един от адвокатите на режисьора обяви днес, че ще бъде оспорвана молбата за екстрадиране. По думите му законите на Полша изключват екстрадиране на граждани на страната.

През октомври прокуратурата в Краков отказа молба на САЩ 81-годишният Полански да бъде арестуван.

САЩ се опитаха да арестуват Полански за сексуално посегателство, когато той пътува до Варшава за откриването на еврейски музей в края на миналата година.

Роденият в Полша 81-годишен Полански, който също има френско гражданство, е издирван от американската полиция от 1977 година, след като напусна САЩ преди да бъде осъден за сексуално престъпление срещу 13-годишно момиче.

През 2010 година главният прокурор на Полша обяви, че Полански не може да бъде екстрадиран, защото според полското право случаят е с изтекла давност. Но в САЩ все още може да бъде осъден.

Той беше арестуван през 2009 година в Цюрих, но по-късно му бе позволено да се върне във Франция след провал да бъде екстрадиран в САЩ.

Полански е създател на култови филми като "Chinatown", "The Pianist" and "Rosemary's Baby".