САЩ приветстват назначаването на нов кабинет на Палестинската администрация (ПА). Това съобщава в събота "Ройтерс", като цитира изявление на Държавния департамент на САЩ.

"Съживяването на ПА е от съществено значение за постигането на резултати за палестинския народ както на Западния бряг, така и в Газа и за създаването на условия за стабилност в по-широкия регион", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Президентът Махмуд Абас одобри кабинета, съобщи палестинската информационна агенция WAFA

Припомняме, че палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък, в който ще служи и като външен министър, заменяйки Рияд ал Малики.

Палестинският президент Махмуд Абас одобри кабинета.

Преди седмица, Мустафа каза, че ще назначи технократско правителство и ще създаде независим доверителен фонд, който да наблюдава възстановяването на Газа..

В декларация за мисията, той изложи мащабни планове за вид съживена палестинска власт, призовавана от Съединените щати като част от тяхната следвоенна визия за разрешаване на конфликта.

Новият палестински премиер планира реформи, но се сблъсква със сериозни пречки

Новият палестински премиер планира реформи, но се сблъсква със сериозни пречки

Мохамад Мустафа иска да назначи технократско правителство и да създаде независим доверителен фонд

Но Палестинската Автономия (ПА) няма власт в Газа, откъдето "Хамас" прогони силите ѝ през 2007 г., и разполага само с ограничена власт в части от окупирания от Израел Западен бряг.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изключи възможността за връщане на ПА в Газа и правителството му е твърдо против палестинската държавност.

Палестинският президент Махмуд Абас назначи Мустафа за министър-председател миналата седмица. Образованият в САЩ икономист и дългогодишен съветник на Абас е независимо лице без политическа основа.

88-годишният Абас, който контролира цялостно ПА, остана на власт след изтичането на собствения му мандат през 2009 г. и отказа да проведе избори, позовавайки се на израелските ограничения. Проучванията постоянно показват, че голямо мнозинство от палестинците искат той да подаде оставка.

Палестинци протестират срещу Абас на Западния бряг

Палестинци протестират срещу Абас на Западния бряг

Израз на разделението сред палестинците и подкрепа за "Хамас"

Мустафа каза, че ПА има за цел да проведе президентски и парламентарни избори, но не даде график и каза, че това ще зависи от "реалностите на място" в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим, територии, завзети от Израел в Близкоизточната война през 1967 г. палестинците искат за своя бъдеща държава.

През 2021 г. Абас обвини израелските ограничения в анексирания Източен Йерусалим за решението си да отложи за неопределено време изборите, на които неговата светска партия "Фатах" се очакваше да претърпи големи загуби.