Съединените щати си върнаха 11 американски граждани, включително петима непълнолетни, от Североизточна Сирия, съобщи във вторник Държавният департамент, цитиран от "Ройтерс".

Това е най-голямото единично връщане на американци от зоната на военни действия.

Съединените щати също помогнаха за връщането на шестима канадци, четирима нидерландски граждани и дете от Финландия обратно в тези страни, каза в изявление говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

9-годишен неамерикански гражданин, който е брат или сестра на един от непълнолетните американци, също е бил презаселен в Съединените щати, каза той.

Канадското външно министерство каза, че шестимата канадци са деца, които ще "получат подкрепата и грижите, необходими, за да започнат нов живот тук, в Канада".

Хиляди чужденци, включително жени и деца, се преместиха в Сирия от страни по целия свят, за да живеят в така наречения "халифат" на Ислямска държава до 2019 г. когато подкрепяните от САЩ кюрдски сили заграбиха последната сирийска територия от джихадистите.

Жени и деца, бягащи от Сирия, бяха настанени в пренаселени лагери за задържане, управлявани от кюрдските власти и международни неправителствени организации, които настояваха за репатриране поради нарастващото насилие и ужасните условия в лагерите.

Приблизително 30 000 души - предимно деца - от над 60 страни остават в сирийските лагери за разселени лица Ал Хол и Родж.

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Русия унищожила 2 терористични бази в Сирия

Отново регистрира нарушения на САЩ