Официални представители на САЩ се срещнаха с представители на президента на Венецуела Николас Мадуро в Мексико тази седмица, за да изразят загриженост относно изборния процес във Венецуела, каза в петък представител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Тайната среща се проведе с наближаването на крайния срок 18 април за Съединените щати да решат дали да наложат отново санкции на петролната индустрия на Венецуела в отговор на това, което Вашингтон вижда като провал на Мадуро да изпълни ангажиментите си за свободни и честни избори по-късно тази година.

Администрацията на Байдън обеща да възстанови петролните санкции, които САЩ облекчиха през октомври, освен ако Мадуро не постигне напредък в изпълнението на обещанията си за президентските избори на 28 юли.

Правителството му постави големи пречки пред участието на опозицията, включително забрани на водещия си кандидат Мария Корина Мачадо да се кандидатира срещу Мадуро.

"Целта беше да изразим нашата загриженост относно изборния процес във Венецуела", каза за срещата говорител на Съвета за национална сигурност (NSC) на Белия дом.

Даниел Ериксън, старши директор на Белия дом по въпросите на Западното полукълбо, ръководи американската делегация в разговорите, които се проведоха във вторник в Мексико Сити. Bloomberg News първи съобщиха за срещата.

Говорителят на NSC отказа да предостави подробности за дискусиите, включително дали участниците са говорили за санкции срещу члена на ОПЕК Венецуела или дали е постигнат някакъв напредък или различията са намалели.

Мачадо призова за международен натиск върху Мадуро

Мачадо призова за международен натиск върху Мадуро

След като опозицията претърпя трудности при регистрацията на кандидат за изборите във Венецуела