Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди германското правителство да не се обвързва с „безотговорни спекулации".

Коментарът на Шулц е във връзка с публикувана в медиите информация, че германският канцлер Ангела Меркел е готова да позволи на Гърция да напусне еврозоната, съобщават руски медии.

Дебатът и безотговорните спекулации за сценариите за излизане на Гърция от еврозоната не са много полезни, каза той за Die Welt. Всичко това трябва да се изясни: изоставянето на еврото не е опция, поясни Шулц.

Той се обяви срещу вземането на властта на гръцките гласоподаватели.

Дава се съвет на народа на Гърция, според който чувстват, че тяхната съдба не зависи от гласовете им, а от Брюксел или Берлин, което може потенциално да тласне гласоподавателите в ръцете на радикални сили, заяви той пред изданието.

Вестник Bild съобщи, че германските власти активно се готвят за излизането на Гърция от валутния съюз. Според изданието правителствени финансови експерти очакват в този случай изтегляне на спестяванията на гърците от гръцките банки, което може да доведе до колапс на банковата система. Това ще принуди Европейския банков съюз да предостави на Атина няколко милиарда евро помощ.

Миналата седмица германското списание Der Spiegel информира, позовавайки се на източници, близки до германското правителство, че Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са готови Гърция да напусне еврозоната, ако лидерът на опозиционната партия Сириза Алексис Ципрас спечели предсрочните избори по-късно този месец.

Германските власти смятат излизането на Атина от зоната, ако Ципрас спечели властта, като „почти неизбежно".