Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство, като опозиционните партии се съревновават с партията на настоящия премиер Манесе Согаваре за създаване на коалиция с независими депутати, след като националните избори не излъчиха ясен победител, предаде "Ройтерс".

Изборите миналата седмица бяха първите, откакто Согаваре сключи пакт за сигурност с Китай през 2022 г., като покани китайската полиция на архипелага и привлече нацията от тихоокеанските острови по-близо до Пекин.

Изборите се наблюдават от Китай, САЩ и Австралия заради потенциалното въздействие върху регионалната сигурност.

Полицейският министър на Согаваре, Антъни Веке, загуби мястото си в Западен Гуадалканал от най-голямата опозиционна партия, Демократическата партия на Соломоновите острови (SIDP), показват резултатите от вторник.

"Нашата партия" на Согаваре имаше 14 места в 50-местен парламент, докато коалицията CARE на SIDP на Матю Уейл, U4C и Партията на демократичния алианс (DAP) на бившия премиер Рик Хоу имаше 13 места.

Друга видна опозиционна партия, Обединените на Питър Кенилорея младши, която заяви, че ще отмени пакта за сигурност на Китай, спечели седем места. "Обединените" вероятно ще се присъедини към CARE, увеличавайки мнозинството им до 20 места, каза пряко запознат източник пред Reuters. Кенилореа каза пред Ройтерс, че "не сме се присъединили към CARE в момента".

"Ние търсим промяна и ще се обединим с групи със сходно мислене, които също споделят това", добави той.

Независимите и микропартиите, които имат 15 места, ще бъдат силно търсени в надпреварата за намиране на 26-те места, необходими за съставяне на правителство.

Преговорите в столицата Хониара започват, когато новоизбраните законодатели пристигат от други острови. Предишните избори показаха, че коалициите могат да бъдат променливи.

Изборните служители казаха, че три жени са спечелили места и че е имало 80% избирателна активност.

Полицията и отбранителните сили от Австралия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея и Фиджи помагат за сигурността на изборите.

Прокитайска партия печели категорично изборите в Малдивите

Прокитайска партия печели категорично изборите в Малдивите

Националният народен конгрес (PNC) на Муизу спечели 71 от наличните 93 места в неделя