Очертаващ се спор между съюзниците, ударили Либия, "ознаменува" третия ден от операцията „Одисея Зора".

След като по-рано днес Франция се обяви против това НАТО да поеме ръководството, в обръщение към Парламента британският премиер Камерън анонсира точно обратното, като заяви, че засега операцията на западните сили в Либия ще бъде под ръководството на САЩ, като се очаква скоро да бъде поверена на НАТО.

Кадафи с нови удари срещу бунтовниците
Още...

Междувременно говорителят на американското военно командване за региона на Африка Винс Кроули съобщи, че през изминалата нощ коалиционните сили са изстреляли между 10 и 12 ракети срещу цели на режима на полковника. Това е значително по-малък брой от използваните през първата нощ на конфликта 110 ракети.

Силите на коалицията обаче са успяли да нанесат сериозни удари по либийската система за противовъздушна отбрана, обяви Дейвид Камерън пред британските депутати

По думите му това е единият от резултатите от наложеното ограничение във въздушното пространство на Джамахирията. Той изтъкна още, че силите на Запада са успели да предотвратят кръвопролитие в Бенгази.

Според мен те направиха това за изключително кратко време, посочи британският премиер. По думите на Камерън Великобритания, Франция, САЩ и други страни са постигнали добър напредък в постигането на целите на военната операция. Сред тях освен унищожаването на либийската противовъздушна система е и защитата на цивилни от атаки на верните на либийския лидер Муамар Кадафи сили.

Камерън заяви още, че засега операцията на западните сили в Либия ще бъде под ръководството на САЩ, като се очаква скоро да бъде поверена на НАТО.
Припомняме, по-рано срещу това остро възрази Франция, която се обяви твърдо против акцията на коалицията на Запада да се предаде в ръцете на НАТО, заради лошата репутация на алианса в арабския свят.

Британският премиер обаче добави, че всяка страна-членка на Алианса може да участва в операцията на НАТО както прецени сама. Мисията на западната коалиция, според Камерън, ще се възползва от опита на силите на НАТО и ще тества механизма им за командване и контрол.

Кой да ръководи акцията на Запада коментира и министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. По думите му американските военни очакват в най-скоро време контролът за военната операция в Либия да бъде прехвърлен на силите на НАТО или френско-британската коалиция.

Като цяло в Съвета на външните министри на Европейския съюз преобладава нагласата, че НАТО трябва да застане начело на военните операции в Либия. Това съобщи след заседанието българският заместник външен министър Константин Димитров, цитиран от БНР.

Този спор вече принуди норвежките власти да изтеглят временно изтребителите си от участие в мисията в Либия. Това ще продължи, докато не бъде решен спорът. Според министъра на отбраната, вероятно до няколко дни страната ще се завърне в "Одисея Зора"

Европейските страни, които започнаха военната операция в Либия, са определили досегашните си действия като ефективни и изцяло в рамките на дадения от ООН мандат. Заради възникналите различни интерпретации дали генералният секретар на Арабската лига Амр Муса вчера е критикувал действията на коалицията или не, се обмисля възможността за още една среща ЕС - Арабска лига за окончателно сверяване на позициите.

Не са обсъждани прогнози колко дълго може да продължи операцията в Либия, но преобладаващата нагласа в ЕС е, че НАТО би трябвало да поеме командните и контролните функции там и да играе централна роля в налагането на оръжейното ембарго и забранената за полети зона.  Дали и как това да стане все още се обсъжда в централата на Алианса.

Що се отнася до ролята на България зам.-министър Константин Димитров припомни с какво е готова да се включи страната ни и добави, че ако не се стигне до консенсус в НАТО и военните действия в Либия продължат във формат "Коалиция на желаещите", българското правителство ще обсъди още веднъж ситуацията, за да определи евентуалното си участие.