Екoактивистката Грета Тунберг в сряда беше глобена от съда в Швеция с 6000 шведски крони (550 долара). Причината бе неподчинение на полицейски заповеди, след като блокира входа на парламента на два пъти през март. Това съобщава "Ройтерс", като цитира окръжния съд в Стокхолм.

Тунберг и четирима други активисти бяха изправени пред съда, след като полицията ги отстрани насилствено на 12 и 13 март по време на седящи протести срещу последиците от изменението на климата и политическото бездействие. 

Стокхолмската полиция каза, че активистите са имали право да демонстрират пред националното събрание, но са били отстранени заради блокиране на входовете му.

С протест Грета Тунберг блокира шведския парламент

С протест Грета Тунберг блокира шведския парламент

Еколозите обвиняват Швеция в политическо бездействие срещу климатичната криза

Припомняме, че в началото на април Тунберг беше задържана от полицията по време на демонстрация в нидерландската столица Хага.

Тунберг стана представително лице за младите еколози, като нейните седмични протести през 2018 г. пред шведския парламент бързо прераснаха в глобално младежко движение.

Тунберг получи нова глоба от съда в Швеция

Тунберг получи нова глоба от съда в Швеция

За втори път в рамките на три месеца тя беше осъдена и глобена за същото нарушение

Миналата година беше задържана от полицията и отстранена от протести в няколко страни, включително Швеция, Норвегия и Германия.

Въпреки това миналият месец британският съд я оправда по обвиненията в нарушение на обществения ред, като съдията постанови, че полицията не е имала правото да арестува нея и други участници в протеста в Лондон през 2023 г.