Турската полиция е задържала седем души, включително частен детектив, заподозрени в продажба на информация на израелската разузнавателна служба Мосад, съобщи във вторник държавната Анадолска агенция (АА).

АА цитира източници от службите за сигурност, според които частният детектив, бивш държавен служител, е заподозрян в събиране на информация за близкоизточни компании и лица в Турция, поставяне на устройства за проследяване и участие в наблюдение.

Източниците казаха, че задържанията са част от операция, проведена от турската национална разузнавателна агенция MIT и истанбулската полиция за борба с тероризма.

Анкара не направи официално изявление за операцията. Израел не коментира веднага доклада на АА.

Турският детектив е бил обучен от Мосад в сръбската столица Белград и е получавал плащания в криптовалута, които не фигурират в официалните регистри, казаха източниците.

През януари турски съд нареди арестуването на 15 души и депортирането на осем други, заподозрени във връзки с Мосад и насочени към палестинци, живеещи в Турция. През февруари Турция задържа седем души, заподозрени в продажба на информация на Мосад.

Турски и израелски лидери си разменят публични критики, откакто войната на Израел с палестинската въоръжена групировка "Хамас" започна миналия октомври. Турция предупреди Израел за "сериозни последствия", ако се опита да преследва членове на "Хамас", живеещи извън палестинските територии, включително в Турция.

Инфлацията в Турция продължава да расте

Инфлацията в Турция продължава да расте

Тя достигна 67% през февруари