Избирателната активност в изборите за Европарламента е по-висока от очакваното, като може да надхвърли 30 процента, показват данните от екзитполовете.

Във Фландрия първото място остава за Нов фламандски алианс (N-VA) с 25.2%, докато "Вламс беланг" получава 21.9% в изборите за федерални депутати, въпреки че се предричаше победа за тях.

Във френски говорещата Валония първото място печели Работническата партия (комунисти) с 24%, следвана от Социалистическата партия с 21.5%, Реформаторското движение с 20.7%, "Обвързаните" с 13%, "Еколо" с 9% и "ДеФИ" с 4.2%.

Белгийският премиер Александър де Кроо излезе с първи коментар, след като според предварителни резултати партията му "Открити либерални демократи и фламандци" остава между петото и шестото място на днешните европейски, национални и регионални избори.

"Ще се завърнем по-силни от всякога", заяви Александър де Кроо, цитиран от белгийското издание La Libre.

"Продължаваме да се борим. Убедени сме, че скоро отново ще постигнем успехи. Ще се върнем по-силни от всякога", заяви той. 

"Открити либерални демократи и фламандци" за момента има 8,3% подкрепа, веднага след Работническата партия, която събира 8,4% от вотa.

И в Литва евроизборите не предизвикаха интерес

И в Литва евроизборите не предизвикаха интерес

Страната отчита едва 28,34% избирателна активност