Въоръжени мъже застреляха и убиха девет мъже, след като ги отвлякоха от автобус в размирна провинция в югозападен Пакистан, граничеща с Афганистан и Иран, съобщиха в събота официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Сепаратистките етнически балушки войнствени групи в богатия на минерали регион се борят от десетилетия срещу държавата, заявявайки, че тя им отказва техния дял от регионалните ресурси.

Няколко въоръжени мъже прехванаха автобуса за Иран в квартал Ношки, като взеха деветимата мъже със себе си, след като установиха, че са от източната провинция Пенджаб, каза полицейски служител Абдула Менгал. "Всички те пътуваха за Тафтан", каза той.

Жертвите са застреляни от близко разстояние, каза той.

Техните тела бяха открити под мост след час и половина, каза областният заместник-комисар Хабибула Мусахаил.

Етническите бунтовници-балуджи по-рано са поемали отговорност за подобни убийства в региона, където се намира дълбоководното морско пристанище Гуадар, разработвано от съседен Китай. Бунтовниците също са се насочили към китайски граждани и техните интереси.

Пекин инвестира сериозно в проекти за регионално развитие като част от ангажимента си от 65 милиарда долара по Китайско-пакистанския икономически коридор.

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни
Обновена

Стрелба и нападения с нож в мол в Сидни

Стотици хора са евакуирани от търговския център