Дясната опозиция в Северна Македония спечели голяма победа на парламентарните и президентските избори. Балканската страна избра и първата си жена държавен глава, съобщава "Ройтерс".

Стотици ликуващи привърженици на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ устояха на дъжда пред партийната си централа в центъра на Скопие, развявайки национални и партийни знамена и танцувайки на фолклорна музика.

"Скъпи граждани на Северна Македония, успяхме. Македония победи. Това е историческа победа на народа," каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пред тълпата.

Снимка 664169

Източник: EPA/БГНЕС

Резултатите от днешните парламентарни избори, които Държавната избирателна комисия публикува на сайта си, показват, че при над 95 процента от обработените гласове коалицията "Вашата Македония" на ВМРО-ДПМНЕ е спечелила 411 023 (43,14 процента) или 59 мандата в новите 120 членове на парламентарния състав. "Коалиция за европейско бъдеще", водена от СДСМ взима 145 329 (15,25 процента) - 19 депутати. "Европейски фронт" на ДСИ е с 133 210 гласа (13,98 процента) - 18 депутати, "Коалиция от албанския опозиционен блок" получава 103 649 ( 10,88 процента) - 13 мандата. "Левицата" има 64 484 гласа (6,77 процента) - 6 депутати, а Движение "ЗНАМ - За нашата Македония" - 50 576 (5,31 процента) - 5 депутати. Останалите участвали в изборите партии и коалиции имат под един процент гласове.

Според непълните данни на Държавната избирателна комисия (76,77% обработени) новият президент на Македония е Гордана Силяновска-Давкова - със спечелени 405 414 гласа (64,70%), с което изпълнява всички законови изисквания. Нейният опонент Стево Пендаровски печели 183 671 гласа (29,31%).

След обявяването на резултатите започнаха да текат сроковете за възражения срещу парламентарните избори. Възражения по хода на гласуването могат да се подават до 19:00 часа на 10 май, а възражения по обобщаване и определяне на резултатите до 22:30 часа също на 10 май.

"Резултатът е разочароващ и това е голям удар за СДСМ," призна лидерът и бивш премиер Димитър Ковачевски на пресконференция, на която също призова за цялостна реформа на неговата партия.

По-рано поражение призна досегашният президент Стево Пендаровски, който се бореше за преизбиране. 

Гласоподавателите в балканската държава с население от 2 милиона души са разочаровани от бавния напредък в кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз (ЕС), която беше посрещната с оптимизъм през 2005 г., но оттогава се превърна в емблема на загубеното обещание на Северна Македония.

Продължителната корупция и бавното развитие също настроиха избирателите срещу управляващата партия.

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ
Обновена

ВМРО-ДПМНЕ води убедително на изборите в РСМ

СДСМ остава трета, при над 60% обработени книжа

На балотажа за по-церемониалната роля на президент Гордана Силяновска-Давкова, университетски професор, която беше подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ, победи подкрепяния от СДСМ действащ президент Стево Пендаровски. Силяновска-Давкова събра 65% от гласовете срещу 29% за Пендаровски при преброени над 87% гласове.

"Наградата е безценна за мен, това е огромна отговорност.", каза тя. 

Право на глас на парламентарните избори имаха 1 815 350 граждани, вписани в избирателните списъци.

Опозицията вероятно ще трябва да сформира коалиция с по-малки партньори, за да спечели мнозинство в парламента. Очаква се обсъжданията да се проведат в следващите дни.

Някои гласоподаватели изразиха безпокойство, че националистическите пристрастия на опозицията могат да навредят на отношенията със съседните страни и кандидатурата ѝ за ЕС. Анализаторите не очакват голям напредък в евроинтеграцията при опозицията, която държеше властта до 2017 г. и също беше подложена на критики за предполагаеми подкупи.

"Присъединяването към ЕС няма да напредне значително при потенциално правителство на ВМРО-ДПМНЕ", каза Марио Бикарски, анализатор за Източна и Централна Европа в консултантската компания за риск Verisk Maplecroft.

Липсата на напредък на Северна Македония в ЕС отчасти се дължи на търканията със съседните Гърция и България, и двете държави-членки на ЕС, но също така и на неуспеха да се настоят за икономически и съдебни реформи. Страната се присъедини към НАТО през 2020 г.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Избирателната активност към 17 часа достигна 40%, нужни, за да се обяви вотът за легитимен

Центърът на столицата Скопие е осеян с недовършени или празни сгради от бетон и мрамор, издигнати по време на последния мандат на ВМРО-ДПМНЕ, който приключи, когато СДСМ пое властта през 2017 г. Концертна зала, която изгоря преди месеци, чака ремонт.

Някои градове са сред най-замърсените в Европа, отчасти поради потреблението на въглища и старите коли. Голяма част от младежите на страната са емигрирали в чужбина в търсене на по-добри перспективи.