САЩ се опитва да въвлече Япония във воени действия в Ирак, въпреки че според Конституцията си Япония не може да участва в нито една война, пише РИА "Новости".

Както съобщи агенцията Киодо Цусин, Вашингтон се опитва да убеди Токио да прехвърли военни части и вертолети СН-47 в Ирак като коалиционна страна. Представители на Министерството на външните работи и на отбраната на Япония са обещали да обсъдят предложението на САЩ.

Според плана, японските военни сили ще се прехвърлят в Ирак с транспортния самолет С-130, след което ще се разположат в летището в Багдад, което се контролира от US-силите. Задачата на японския контингент е да осигури на американското и иракското население чиста питейна вода от местните водоеми. Също така американците увещават японците да предоставят вертолетите си като транспорт между военните бази на САЩ в Ирак, както и да разположат японските самолети С-130 в Катар.

Долната камара на японския парламент на 4 юли подписа закон за разполагане на силите си в Ирак за следвоенните стабилизиращи процеси. Премиерът Дзюнитиро Коидзуми планира да разположи в Ирак военен контингент не по-рано от октомври месец за преодоляване на последствията от войната, подържане на реда и подпомагане на иракското население с хуманитарни помощи.

Ако Япония предприеме военни действия в Ирак, тя ще се надява на помощ от US-страна в конфликта й със Северна Корея, за която се предполага, че разполага с ядрени и ракетни програми. От друга страна Пхенян се опасява, че намесата на Япония във войната в Ирак, ще доведе до възвръщане на военното положение в страната. Пхенянската главна телеграфна агенция в Корея заяви, че японските военни ще се намесят в иракския конфликт не заради иракския народ, а заради осъщвествяване на агресивната си политика срещу Северна Корея и другите азиатски страни.