Правителството на Южна Корея късно в петък публично нареди на най-малко 13 лекари, сред протестиращите за напускането на около 9000 медици заради план за реформа на здравната система, да се върнат на работа или ще бъдат наказани, съобщава "Ройтерс".

Това е най-новият знак за продължаващата твърда позиция на южнокорейското правителство спрямо стажант-лекари, участващи в напускането или критикуващи плана за реформа, след като местната полиция нахлу в служители на лекарска асоциация в петък, официален празник в Южна Корея.

Министерството на здравеопазването публикува на уебсайта си номерата на лицензите и болниците на 13 лекари, като им нареди да се върнат на работа, или ще им бъде спрян лицензът, а може да бъдат изправени пред наказателни обвинения.

Имената на лекарите бяха частично редактирани, но поне някои изглежда бяха стажант-лекари, включително Парк Дан, ръководител на Корейската асоциация на стажанти и резиденти.

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Южна Корея плаши протестиращите лекари с отнемане на лиценза

Те имат срок до края на месеца да спрат стачките и да се върнат на работа

В петък властите засилиха натиска за прекратяване на протеста, като южнокорейската полиция започна акция срещу служители на Корейската медицинска асоциация.

Припомняме, че правителството даде четвъртък като краен срок, но повече от две трети от стажант-лекарите, или близо 9000, са пренебрегнали призива да се върнат на работа.

Медиците в страната протестират срещу плана на правителството да увеличи приема в медицински училища с около 65 процента.

Според правителството в Сеул има нужда от повече лекари за справяне с проблема със застаряващото население на страната. Според стачкуващите университетите не могат да се справят с толкова много нови студенти. Протестиращите посочват, че планът няма да разреши хроничния недостиг на лекари в някои ключови, но нископлатени области като педиатрията и спешните отделения.

Заместник-министърът на здравеопазването Парк Мин Су заяви, че правителството няма да търси дисциплинарна отговорност на стачкуващите лекари, ако те се върнат на работа до края на месеца. Той поясни, че тези, които не се съобразят в волята на правителството ще останат без медицински лиценз поне за три месеца.

Съгласно законодателството на Южна Корея правителството може да издава заповеди за връщане на работа на лекари и друг медицински персонал, когато има сериозни рискове за общественото здраве. Неподчинението може да доведе до глоба, затвор и отнемането на лиценз.