Южна Корея започва ново разследване на смъртоносната блъсканица на Хелоуин в столицата Сеул през 2022 г., съобщава "Ройтерс".

Националното събрание на страната одобри законопроект в тази връзка, подкрепен от управляващите и опозиционните партии.

През януари на предишен законопроект, подкрепен от водения от опозицията парламент без подкрепата на управляващата Партия на народната сила, беше наложено вето от президента Юн Сук-йол.

Последният законопроект е компромис, който премахва предоставянето на пълни правомощия за разследване на комисията, срещу което Юн възрази.

Съгласно законопроекта комисия, съставена от членове, препоръчани от две големи партии, и председател, избран от тях чрез консултации, ще разгледа трагедията.

Южна Корея обеща реформи и разследване след трагедията на Хелоуин

Южна Корея обеща реформи и разследване след трагедията на Хелоуин

Стотици загинаха при сблъсъците, а полицията призна за пропуски

Приемането на законопроекта идва, след като в понеделник Юн се срещна с опозиционния лидер Ли Дже-мюн от Демократическата партия за разговори след съкрушителното поражение на Партията на народната сила на общите избори миналия месец.

Това се случва и на фона на нарастващ натиск върху властите, включително от роднини на жертвите, да потърсят отговорност от виновниците.

Вчера говорител на Юн приветства споразумението, постигнато между управляващите и опозиционните партии по законопроекта, и го определи като показващо връщане към сътрудничество в политиката.

При блъсканици на Хелоуин в квартал Итаеуон в Сеул през 2022 г. загинаха близо 160 души. Оттогава роднини на жертвите, както и Комитетът на ООН по правата на човека призоват за независимо разследване.

Полицията в Южна Корея подценила ситуацията на Хелоуин

Полицията в Южна Корея подценила ситуацията на Хелоуин

Получени са били много сигнали, но не е реагирано адекватно

Според полицейско разследване, чиито изводи бяха оповестени в началото на миналата година, липсата на подготовка и неадекватната реакция са основните фактори за смъртоносния инцидент.

През януари южнокорейската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия ръководител на полицейската служба в Сеул за небрежност, в резултат на която се е стигнало до трагедията.

Досега нито един високопоставен държавен служител, включително министърът на вътрешните работи и сигурността, не е подал оставка нито е бил уволнен заради инцидента.