Трима талибански служители по сигурността бяха убити в Северен Афганистан, когато мотоциклет с експлозивно устройство се взриви близо до военна машина, използвана в операциите за унищожаване на опиумен мак в региона. Това съобщи в сряда говорител на вътрешното министерство, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че протести се проведоха в няколко района в северната провинция Бадахшан срещу опитите на талибаните за сигурност да унищожат отглеждането на опиума, който носи доходите на много домакинства в бедния Афганистан. Протестите доведоха до смъртта на двама души. 

"Експлозията е станала, докато полицейският конвой е минавал за целите на унищожаването на опиумния мак", каза говорителят на вътрешното министерство Абдул Матин Кание, добавяйки, че други петима души са ранени.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в столицата на провинцията Файзабад, съобщи каналът на групировката Telegram в сряда.

Говорители на националната и местната администрация на талибаните казаха предишния ден, че спокойствието е възстановено в засегнатите от протестите райони и екипи, изпратени от националната и провинциалната столица, са провели дискусии с местните жители.

Талибаните казаха, че обмислят предоставянето на финансова компенсация на семействата на жертвите.

В Афганистан протестират срещу унищожаването на маковите полета

В Афганистан протестират срещу унищожаването на маковите полета

Протести са избухнали в северната провинция Бадахшан

Международната изследователска фирма "Алкис" публикува изследване на база данни от сателити миналата година, което показва, че в повечето провинции има драстично намаление на производството на мак между 2022 и 2023 г. Въпреки това се отбелязва, че в Бадахшан обемът на земята, използвана за отглеждане на мак, е нараснал.

Талибаните заявиха, че ще възстановят реда и сигурността в разкъсваната от война нация, след като поеха властта през 2021 г., след като чуждестранните сили се изтеглиха.

Въпреки това атаките продължиха и редица групировки поеха отговорност за атаките срещу талибанските сили за сигурност.