Може да се наложи да бъдат отпуснати допълнителни средства за агитация за референдума, тъй като може да се надвиши бюджетът от 1 млн. лева. Ако допуснатите до процедурата партии, коалиции и инициативни комитети се възползват от пълния размер на държавната субсидия, 1 млн. лв. няма да е достатъчен, съобщава БиТиВи.

Говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова коментира, че общият размер излиза 1,320 млн. лв. По думите й, комисията би могла да направи преразпределение на общия бюджет.

Преразпределението вероятно щяло да се наложи в последния момент. Причината е, че по закон няма срок, в който регистрираните за агитация партии да поискат т.нар. медийни пакети от комисията.

В ЦИК засега не е постъпвало нито едно искане за медиен пакет. Всяко забавяне допълнително щяло да оскъпи вота на 25 октомври.

Около 60 млн. лева е общият бюджет за гласуването през есента. За заплати и осигуровки на членовете на общинските и секционните избирателни комисии са близо 22 млн. лв. от тях.