Общо 12 630 са подвижните секционните избирателни секции. Това заяви говорителят Димитър Димитров на първия брифинг на Централните избирателна комисия.

Все още няма данни за избирателната активност, такива се очакват по-късно от ЦИК. Все още се събира информацията и ЦИК в момента има заседание.

Подвижните СИК, които са за хора с увреждания са 283, 199 са открити в болниците, за карантинирани и изолирани секциите са 46, в местата за задържане има 12 секционни комисии. Останалите секции са за гласуване на карантинирани граждани.

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК
на живо

Избираме 45-и парламент - 39.9% избирателна активност към 17 ч. отчете ЦИК

Секциите, в които ще гласуваме са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си машинно

465 са избирателните секции в чужбина.

Всички секции за гласуване са открити с началото на изборния ден, а за тези в чужбина има една единствена секция, която не е открита поради ситуацията с коронавирус, посочи Таня Цанева. Напълно е възможно да е имало малки отклонения или леки забавяния в откриването на изборния днес. Други проблеми, освен във Велико Търново, не са открити с машинното гласуване.

Няма подадени сериозни сигнали за нарушения в ЦИК. От РИК-Бургас имало обаждане, че вчера били предоставени химикали с черен цвят, но вече били сменени със сини. Хората, които вече са гласували с черен химикал, вотът им ще бъде зачете.

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

Намаляват секциите, в които се гласува машинно

ЦИК спря машинното гласуване във Велико Търново

ЦИК даде указания при преброяване на гласовете след края на изборния ден да бъде водещо начало номерът на листата, обясни Таня Цанева.

ЦИК може да накаже организация, която не спазва реда за изборната тишина.