"12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) представляват политика без политики и говорене без проекти. Това, което се случва и във ВиК сектора, и в пътищата, е едно и също", заяви пред БНР служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

Във връзка с довършителните работи по междусистемната газова връзка с Гърция, той обясни: "Интерконекторът работи с пълния си капацитет, но не е завършен като строеж. Ако не го бяхме разделили изграждането му на етапи, към този момент нямаше да тече газ по интерконектора, или трябваше да си затворим очите и да въведем обекта в експлоатация, без да са завършени всички строителни работи. ... Пътят към интерконектора трябва да бъде завършен, да се завършат и антиерозионните мерки, за да бъде финализиран цялостният проект." Той увери, че довършителните дейности не представляват риск за работата на интерконектора.

Макар и работещ, интерконекторът е завършен под 90%, сроковете все още неясни

Макар и работещ, интерконекторът е завършен под 90%, сроковете все още неясни

Графиците за довършителните работи ще бъдат уточнени следващия четвъртък

По отношение на изграждането на автомагистрала "Европа" и предстоящото й свързване с ГКПП "Калотина" Иван Шишков заяви, че "входът към България от Европа не е европейски". Той посочи, че 150 метра от пътя между граничния пункт и началото на магистралата не са включени в проекта. "Трябваше да останат с по една лента, но няма да остане. Започва в нищото и завършва в нищото. Очаквам да бъде внесен проект и да бъде одобрен с по две ленти в двете посоки. Ще загубим финансиране от това, че се забавихме с ПУП, който е от Сливница до София. ... Документите са готови, но седемте месеца не мога да ги върна. Тези седем месеца могат да ни костват загуба на европейски пари", изтъкна регионалният министър.

И за АМ "Хемус" имаше много говорене, но нямаше проекти, коментира също той. "Както беше тръгнало строителството на "Хемус" - нямаше да доживеем да я видим цяла. ... Внасям в Министерски съвет текст за търпимост, който ще предложа на депутатите да бъде одобрен, с който да можем да регламентираме незаконното строителство, което държавата в рамките на 2020-2021 г. си е позволила да строи", отбеляза Шишков.

Шишков: Тунелът "Петрохан" да мине на концесия, иначе няма да има пари за магистралите

Шишков: Тунелът "Петрохан" да мине на концесия, иначе няма да има пари за магистралите

Според Иван Шишков първо трябва да се построи АМ "Хемус"

Той каза още, че в България за 12 години са построени около 20% от нужните магистрали, като се позова на анализ на МРРБ.

"Всички питат има ли пари, а за казвам, че няма проекти. ... Политиците да помислят дали тунелът под Петрохан и АМ "Рила" да не бъдат дадени на концесия, за да има пари и за социални дейности, а не само за строителство на инфраструктурни обекти. ... Всички магистрали, които трябва да се построят, а това са над 1000 км, трябва да помислим за кои от тях ще дадем пари от бюджета на държавата и за кои трябва да го направим по друг начин", заяви Иван Шишков. Той подчерта, че Европа ни дава все по-малко пари за магистрали. "Изпуснахме момента, защото нямахме проекти", допълни регионалният министър.

Във връзка със зимното почистване на пътищата той увери, че има пари и са сключени договори, като уточни, че са проведени конкурси и вече се дават 15% аванс на фирмите за закупуване на материали.

По отношение на безводието в Омуртаг Шишков посочи, че проблемът е изключително голям.

Шишков обезпокоен, спешно организира среща за водата в Омуртаг след три дни

Шишков обезпокоен, спешно организира среща за водата в Омуртаг след три дни

Жители на Омуртаг затвориха за половин час пътя София-Варна, утре пак

"Когато няма обща политика, проблемът се замита и когато се изостря, тогава всички започват да говорят за него. ... Трябва първо да се подобри състоянието и след това да има глобално решение. В България не се решават проблемите глобално, а винаги по по-различен начин. Проблемите трябва да се извадят и да се направи ясна стратегия за решаването им", обясни той.

Програмата за саниране се очаква да стартира в началото на декември, съобщи още регионалният министър Шишков.

Той прогнозира също, че строителството на Национална детска болница ще започне в началото на втората половина на 2022 г.

Шишков и Меджидиев успокояват съседите на новата детска болница

Шишков и Меджидиев успокояват съседите на новата детска болница

Максимално бързо държавата ще задвижи строежа на Националната детска болница