Около 200 бежанци в Харманли са обявили гладна стачка заради лошите условия във фургонния лагер в транзитния център, където са настанени.

В протеста са се включили граждани от сирийски и афганистански произход. Те се оплакват от липсата на медицинска помощ, отопление и  недостатъчната храна, заради което не могат да спят във фургоните и палатките. „Живеем като животни. Търсим помощ. Защо българското правителство ни приема, след като не може да осигури нормални условия", попитаха пред bTV бежанците.

Протестиращите са застанали пред бариерата на входа на лагера и не пропускат автомобилите, които влизат и излизат от центъра. „Когато спряхме колите, започнаха да ни бият. Полицаите се държат с нас като с животни", твърдят те.

"Те правят стачка, ама и те не знаят за какво. Искат да получат за три дена статут, после да бъдат настанени по хотели и да карат леки коли. Просто няма как да стане", коментира директорът на бежанския център Жельо Желев.

„Утре тия хора могат да настояват и за джакузи. Знаете ли, че сред тях има и такива сами мъже - те настояват за гаджета. Друг дошъл с две съпруги и настоява да сменим законодателството и да узаконим втората му жена", допълни Желев.

По думите му, имигрантите нямали право да се оплакват от липса на медицинска помощ, защото „линейката седи и обслужва".

Желев категорично отрече да е упражнено насилие от страна на охраната срещу обявилите гладна стачка.

Лагерът в Харманли е най-претоварен от всички центрове за настаняване на търсещи убежище у нас. Той има обем с места до 450 души, но по последни данни в него са настанени повече 1 100 чужденци и капацитетът е запълнен близо 250%.

Положението в Харманли беше бедствено още преди месец, въпреки уверенията на институциите, че условията там са добри. В средата на октомври 400-те настанени там чужди граждани живееха във фургони без ток и с оскъдна храна. И тогава нямаше топла вода, а майките бяха принудени да палят огньове, за да стоплят децата си.