В днешния брой на вестник „Преса" е публикувано част от социологическо проучване, даващо изненадваща преднина на ГЕРБ срещу основните им опонентите от БСП на предстоящите предсрочни избори на 12 май.

Според поръчаното от САЩ изследване, което е правено преди 20 дни, ако изборите са днес, ГЕРБ биха спечелили 30% от имащите право на глас, а БСП - 16%.

Вестникът обаче не посочва нито името на агенцията, осъществила проучването, нито имената на социолозите, които стоят зад него. Изтъква се, че изследването е направено от щатска фондация със знанието на американското посолство у нас и е предизвикало истински „взрив" сред социологическата гилдия.

От дипломатическата мисия на САЩ у нас обаче не са отговорили на въпрос на „Преса" дали имат практика да поръчват социологически проучвания и дали са информирани за това.

Вестникът съобщава още, че успоредно с US изследването съществувало и друго, но поръчано от френски екип, данните от които се припокриват.

Галъп определиха проучването на МБМД за градски легенди:
Още...

Според подалия оставка шеф на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов резултатите от проучването са по-скоро в сферата на фантастиката. „По-скоро приемам съотношението между двете основни политически сили да е 3:2 в ползва на бившите управляващи", е коментирал той за всекидневника.

Проучването, което публикува днес вестникът, се разминава сериозно с последните социологически допитвания за изборните нагласи у нас. Според последното изследване на Института за модерна политика, осъществено в периода 18-26 февруари, ГЕРБ ще вземат 24,1%, като „червените" ги следват с 20,3%.

Изненадващите данни от изследването, което дава огромна преднина на ГЕРБ пред БСП, доведоха до скандал между социолозите Кольо Колев от "Медиана" и Мира Радева от МБМД в ефира на БиТиВи.

Според Колев, проучването е несериозно. Припомняме, представляваната от него агенция излезе с изследване, според което левицата изпреварва по доверие партията на Бойко Борисов. Той попита кой стои проучването, публикувано от "Преса" и обвини Радева, че „обикаляла редакциите да пробутва съмнителното изследване".

Тя самата се включи по-късно в ефир и обвини Колев в липса на колегиалност. Социоложката отрече да обикаляла редакции, а била единствено в една редакцията на въпросния всекидневник. Радева не уточни кои американци и французи стоят зад двете изследвания, но обеща да даде повече информация утре.

Тези проучвания са две различни и независими едно от друго. Много сериозна френска фирма е поръчител на едното, изтъкна Радева.

По-късно в интервю за „Фокус" Мира Радева призна, че МБМД е автор на проучването.

„Резултатът от проучването, което дава 30 % за ГЕРБ и 16 % за БСП, за мен също беше много неочакван, посочи тя. 
„Аз лично нямам отговор на факта, че регистрираме толкова голям ръст и то, защото не съм виждала някой да слезе от власт и да му се вдигне рейтингът", изтъкна Радева, подчертавайки, че за нея това е прецедент в българския политически живот.

„Никога не съм срещала такова нещо и за мен това е изключително изненадващ факт", посочи Мирослава Радева.

По думите й - обяснение за спада на БСП е причината, че има формулирана партия на протестите.

„Тя достига 5,4% от гласовете и понеже това са хора с леви убеждения, е съвсем нормално. Една част от тези гласове идват от мобилизация, друга част - вероятно идват от БСП. Докато БСП е била единствената силна опозиционна партия - те са били там, а нищо чудно - и да се върнат обратно. В това изследване се вижда една ясна тенденция да се гласува за алтернатива, вероятно лява алтернатива", посочи Мирослава Радева.

От изследването става още ясно, че Атака има 4,4 % подкрепа, което според директора на МБМД е много стабилен резултат.

5%-6% за ДПС и Меглена Кунева, която е  негативна тенденция, с 3,7% в момента е на ръба за влизане в парламента, но ако продължи тази тенденция, тя вероятно няма да успее да прескочи 4%-та бариера", коментира още Мирослава Радева.

В същото време в средите на наблюдатели и експерти коментират, че Радева се е заела да дава рамо на бившите управляващи. Дори преди време - когато Борисов подаде оставка - Радева „прогнозира", че социалните мрежи са твърдо зад Борисов. Тогава обаче в нета бяха разпространени снимки, на които Радева е заедно с шефа на политическия кабинет на правителството на ГЕРБ Румяна Бъчварова.