406,37 милиона лева ще отпусне държавата на общините за ремонт на пътища, улици и ВиК мрежа. Финалният списък на бенефициентите по програмата бе одобрен на редовното заседание на Министерски съвет в сряда, съобщи на брифинг регионалният министър Иван Шишков.

Ще се финансират ВиК проекти на стойност 126 млн., 54 общински пътни отсечки за 233 млн., както и 35 проекта за ремонт на улици за 46 млн. лева.

Събират нов списък с общински ВиК и пътни проекти за финансиране от МРРБ

Събират нов списък с общински ВиК и пътни проекти за финансиране от МРРБ

Очаква се одобрение на критериите за индексация на цените в строителството до 10 дни

"Изключително важно е да подкрепяме общините в инфраструктурните обекти, защото, независимо дали на местно или държавно ниво, инфраструктурата в България има нужда от много голяма подкрепа, наистина навсякъде има нужда от много сериозно строителство", каза министърът.

Всяка община има право да използва въпросното държавно финансиране за един, избран от нея проект. С едно изключение.

Подпомагат наводнените общини с 10 млн. лв.

Подпомагат наводнените общини с 10 млн. лв.

Демерджиев иска още пари за превенция

"Единственото отклонение от принципа е за община Карлово. Предложили сме два проекта, единият за пътна мрежа, другият за ВиК обектите под нея. Това бе направено във връзка с голямото бедствие, което се случи в Карлово и това е един от допълнителните начини, по които да помогнем. Знаете, че от първия ден на бедствието държавата буквално се настани трайно в тези райони и това е част от продължение на това наше трайно настаняване", посочи Шишков.

Проектите ще бъдат финансирани съвместно от общините и държавата с по 50%. 25% от средствата държавата ще предостави при сключването на договорите, а останалите 25% - в края на годината, уточни шефът на регионалното ведомство.