Седем партии до момента са заявили регистрация в ЦИК за изборите през май, отчетоха говорителите на ЦИК Ралица Негенцова и Бисер Троянов по време на първия брифинг на комисията преди предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Подаването на заявленията започна вчера, като по традиция, установена от няколко години насам, първи прага на ЦИК прекрачиха ГЕРБ, чиито младежи пазят ред няколко денонощия преди това.

Своите папки с минимум 7 хиляди подписа на гласоподаватели са внесли и Нова алтернатива - на ексминистъра на отбраната Николай Цонев, НДСВ, Либерален алианс - на Веселин Марешки, Обединена социалдемокрация с председател Йордан Гергов ; Националдемократична партия - на отцепиля се от Атака Димитър Стоянов; Български демократичен съюз - Радикали на Евгений Бакърджиев.
Към момента ЦИК не е взимала решения за регистрация на партии за изборите.

Ралица Негенцова припомни, че крайният срок за подаване на заявления от партиите е 27 март, а на коалиции от партии - 1 април. Това е и последната възможна дата за промени в състава на регистрираните коалиции.

Негенцова побърза да изпревари журналистическите питания за регистрацията на независимите кандидати, като уточни, че те не се регистрират в ЦИК, а инициативните комитети се регистрират в РИК. Крайният срок за това също е 1 април.

Всички подписки са изпратели за проверка на Главна дирекция ГРАО. До 30 март дирекцията трябва да излезе със становище за подписите.

Бисер Троянов разясни, че сънародниците ни в чужбина ще гласуват с бюлетина, сходна с тази, с която се гласува в страната. Разликата е, че при тях няма изборен район и не съдържа имената на инициативните комитети.

Условие да се гласува в чужбина е разкриване на избирателна секция. Заявление за гласуване може да бъде дадено най-късно до 11 април, като или се попълни Образец 21 в съответното посолство или консулство, или пък чрез попълване на електронно заявление на страницата на ЦИК.
Избирателните списъци с българите в чужбина ще са готови не по-късно от 23 април. Изборният ден и там е сходен с този у нас - от 7 сутринта до 20 часа местно време. Ако има закъснели избиратели, те ще могат да дадат гласа си, но не по-късно от 21 часа местно време. Легитимирането става с лична карта, международен паспорт, а при военнослужещите и с военна карта.

До края на седмицата или началото на другата заседанията на ЦИК ще може да се наблюдават и онлайн чрез сайта на комисията.
Стана ясно още, че ЦИК вече е обявила и конкурса за компютърна обработка за резултатите от изборите.

В ход е подготовката на окабеляването на ЦИК, направени са тестове за възможността да бъде заснемана ЦИК по време на своите заседания.

Всички наши становища, свързани с дейността ни, са изпратени на Министерски съвет. Средствата за секционните избирателни комисии са недостатъчни.

До момента в ЦИК има две жалби, които са изпратени и до ВАС. Първата е от Стефан Манов, който е недоволен от методиката за определяне на мандатите в изборните райони, а втората е от Слави Бинев, лидер на Консервативна Партия Движение на Успеха.
Той настоява, в качеството си на евродепутат да присъства на консултациите за назначаване на РИК и СИК. Това искане обаче е отхвърлено, тъй като е изпратен в Брюксел от листата на Атака, а не като представител на Консервативна Партия Движение на Успеха.