192 утвърдени кандидати за кметове на общини вече има партия АБВ. 26 са кандидатите за кметове на райони - 20 от тях са за София и 6 за Пловдив, обобщи резултатите след разглеждането днес на още 43 номинации заместник-председателят на партията Румен Петков. АБВ ще подкрепи досегашните кметове на Троян и Ловеч.

По повод информацията за разпад на АБВ в Благоевград ,заради кандидатурата на Владимир Елезов, Петков заяви: "Аз не знам да имаме 400 човека в Благоевград, ако са се разраснали, ще е тази нощ." Той защити кандидатурата на Елезов, декларирайки убеждението на АБВ, че той "материализира алтернативата". Петков допълни, че Елезов  има много широка политическа и обществена подкрепа.

От АБВ са договорили среща с председателя на ЦИК. Те ще предложат ЦИК внимателно да обсъди и вземе решение за регистрация и теглене на жребий на национално ниво - в ЦИК, за партиите, които са регистрирани в централната комисия.

"Мотивът ни е много сериозен - при определен прочит на Изборния кодекс, и това е слабост на Изборния кодекс, който обаче ЦИК може да реши, сега всяка една общинска избирателна комисия може да тегли жребий за участието на територията на общината на всички политически партии", коментира Петков. Това означава, че всяка партия на територията на една област с 10 общини може да участва с 10 номера в бюлетината. АБВ са обезпокоени, че това ще затрудни избирателите.

Във връзка с актуалната тема за отхвърлянето на първо четене в пленарна зала на проектозакона за борба с корупцията, Румен Петков заяви, че е добре да се запознаем с позицията на Сметната палата, която в 14 пункта разгромява позицията на госпожа Кунева.

Партията на Георги Първанов ще изпрати писма до вицепремиера Меглена Кунева, до вътрешния министър Румяна Бъчварова и до председателите на управляващите партии. В него АБВ декларира готовност за активен диалог, засягащ антикорупционните мерки.
Петков уточни, че трябва ясно да се каже кой ще проверява лицата - дали Съдебния инспекторат или бюрото. Иначе се създавал хаос.

АБВ ще предложи активен диалог с участието на БОРКОР, Сдружението на общините, представители на съдебната власт, Агенцията за приходите и други. Петков допълни, че е добре да бъдат поканени и посланици, за да споделят те какъв е опитът в други държави.

Припомняме, днес - в ефира на бТВ, Петков поиска посланиците от ЕС, които вчера изпратиха писмо, притеснени от падналия закон, да кажат как работят с анонимни сигнали.

След пресконференцията АБВ внесоха в ЦИК заявление за регистрация в информационно разяснителната кампания в подкрепа на националния референдум, който ще проведе паралелно с местния вот.