Ако ДСБ реши да остане в управлението, Радан Кънев е готов да отстъпи лидерския пост. „Няма вариант, в който лидерът да е в опозиция, а партията да е на власт“, заяви в ефира на Дарик радио лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Припомняме, че след гласуваните конституционни промени той обяви, че ще мине в опозиция. До утре се очаква партията на Кънев от Реформаторския блок да вземе решение дали остава в управлението.

„Ако решението на партията е да остане на власт, моето решение ще бъде да отстъпя лидерския пост“, категоричен е председателят на ДСБ.

В политиката големите избори са лични, подчерта Кънев. Дали ГЕРБ ще управлява с Първанов и Местан и с тези, които ги свалиха през 2013 г. и които избраха Пеевски за председател на ДАНС, или ще управлява с реформаторите, е личен избор, който е направил г-н Борисов, изтъкна той.

„Ние сме сериозни партии и блокът, дай Боже, е сериозна коалиция, въпреки че доста съмнения се пораждат в това и ще вземем политически решения на органите си, а не лични“, коментира Кънев.

Радан Кънев не вижда вариант здравният министър Петър Москов да остане, ако ДСБ реши да е в опозиция. Решението ще бъде политическо на партията, а не мое или негово, подчерта лидерът на ДСБ.

Кънев смята, че въпросът за предсрочните парламентарни избори не е към него. „При положение, че ГЕРБ и ДПС могат да съберат 200 души мнозинство около това да няма реформи, спокойно могат да отговорят дали да има предсрочни парламентарни избори или искат да си управляват така“, посочи той.

Много е важна стабилността, счита реформаторът. Той обаче не вярвал в стабилност, при която България не се променя като правосъдие, икономика, обществени поръчки, огромна политическа корупция. „Ако това е мнозинството в българския парламент, което видяхме в сряда, сякаш да има избори е по-доброто решение“, заяви той.

По-късно пред журналисти в Поморие, където ДСБ се събира, за да вземе решение дали да остане във властта, Радан Кънев коментира, цитиран от БТА, че излизането в опозиция не е нищо особено. Въпросът бил в името на каква кауза.

Кънев се учудвал защо когато се гласува с ДПС и АБВ по най-различни поводи ДСБ не са важни. Когато обаче отстоявали принципните си позиции се оказвали със значение.

Кънев смята, че е възможно между второто и третото четене на Конституцията да има определени промени в добра посока. Той от самото начало не разбирал фиксацията от 180 гласа. 160 гласа можели да съберат доста по-смели текстове.

Радан Кънев очаквал около тази криза много неща да се променят и те щели да са по-важни от позициите на отделни лидери в Реформаторския блок. Той дори прогнозира трусове.

В Поморие е и здравният министър Петър Москов. Неговата позиция също ще бъде обсъдена. Той обаче не пожела да коментира въпроси, свързани с евентуалната му оставка предварително.