Нямаме лични проблеми с Бойко Борисов, а в личен план аз можех, когато ГЕРБ пое властта, да бъда един от гражданите с най-голям комфорт.
Това заяви Алексей Петров в ефира на Би Ти Ви днес по повод участието си с Душана Здравкова в кандидат-президентската надпревара.

Двамата обаче не уточниха кой от тях ще се бори за президентския и кой - за вицепрезидентския пост.

"Отиването ми към това състезание не е лична амбиция или самоцел", посочи Петров и добави, че с госпожа Здравкова са се обединили около принципите в хартата за гражданско управление, която са създали.

Според Петров България определено се превръща в полицейска държава и в това никой няма съмнение, особено с ескалиращата агресия на вицепремиера Цветанов и неговото говорене на практика срещу всички.

Според Душана Здравкова пък в скалата на Цветанов се оказва, че всички са престъпници и са свързани с мафията.
Припомняме, че Здравкова подаде оставка като съдия във Варненския окръжен съд след избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

По повод ниските шансове, които социолозите дават на двойката Алексей Петров - Душана Здравкова, бившата барета заяви, че тезата за социологията на кандидатите е инструмент на пропагандата на управляващите.
По думите му тя е и потвърждение на факта, че политиците виждат алтернативата само в собствения си политически кръг.

На въпрос дали кандидатурата му няма да бъде използвана от други кандидати с по-големи шансове, като чрез него се нанасят компроматни удари на управляващите, бившият съветник на ДАНС заяви, че той винаги е бил "равноотдалечен" от всички политически сили.

"С Душана Здравкова се опитваме да предложим един нов модел на управление и държавно устройство, за различен живот и по-добро битие", каза Петров.

Според Здравкова президентската кампания не е самоцел, не е някакъв парад на кандидати за слава или кастинг.

По думите й в българското общество има недостиг на правов ред и необходимост от реформа в съдебната система и най-вече от нова конституция.

По повод своето минало в застрахователния бизнес в "тъмните" години на прехода Алексей Петров заяви, че е участвал в алтернатива на силовото застраховане в този период, а не в налагането му. Според Петров настощият премиер Бойко Борисов е бил член на силова застрахователна компания.

Петров посочи, че е опонирал на Борисов заради сбърканото му разбиране за управление в областите икономика и сигурност.

„Смятам, че сигурността не трябва да се връща към онези години от Студената война, когато зад всеки храст да се вижда враг, или както се случва в момента у нас, всеки човек в очите на министър Цветанов да е престъпник", каза още бившата барета.

"Господин Борисов като че ли не е разбрал в тези години на прехода, че икономиката вече е частна и предприемачът иска да има спокойна среда, която създава условия за конкуренция.
Правителството се бърка по най-грубия начин в пазарните процеси, което е заплаха за икономиката на България. Защото пазарната икономика засега няма алтернатива", добави той.

Според Душана Здравкова пък правителството се бърка не само в икономиката, но и в съдебната власт.

"Като основатели на движението ГЕРБ ние имахме платформи и идеи, които никак не звучаха абстрактно. Тогава беше заложен и новия конституционен модел на държавата. За съжаление, когато се изготвяха документите на политическа партия ГЕРБ, това по никакъв начин не залегна в тях", заяви Здравкова.

Според Алексей Петров правителството на ГЕРБ фаворизира фирми, близки до обкръжението на Борисов.

На въпрос кои точно са те, той заяви, че сега не е времето да създава скандали, но когато дойде време ще ги направи публично достояние чрез Съюза за стопанска инициатива.