Дебатът за или против проектокабинета на Росен Желязков с първия мандат в 50-то НС след кратки реплики от страна на БСП дали може или не може да бъде продължен или прекъснат продължи основно с нападки към ПП-ДБ от страна на депутати от ГЕРБ. Изказаха се Тома Биков, Маноил Манев и Даниел Митов, които поставиха акцент върху предишното управление и предишното правителство, настоявайки че вината за несъстоялата се ротация Денков - Габриел е на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Тома Биков (ГЕРБ-СДС) коментира, че от ПП-ДБ не могат дори да анализират защо са стигнали до това да изгубят гласове на последните парламентарни избори. По думите му заради последното редовно правителство и ГЕРБ са били ощетени в гласовете. Вие управлявахте с подкрепа на ГЕРБ-СДС, а не с ГЕРБ-СДС. Ако бяхте управлявали с ГЕРБ-СДС, този дебат нямаше да се води, защото щяхме да имаме редовно правителство, което да бъде достатъчно ефективно да продължи дейността си, заяви Биков.

Мартин Димитров от ПП-ДБ попита защо от ГЕРБ са провалили правителството "Денков", като не са имали план какво да правят след това. Вие вкарахте България в тежка политическа криза. Той подчерта, че планът "от избори в избори" вреди на гражданите и на българската икономика. Позицията на ПП-ДБ бе подкрепена и от депутата Явор Божанков, който настоя и на продължаващата сложна геополитическа обстановка.

Борисов се отказа от проектокабинета "Росен Желязков"

Борисов се отказа от проектокабинета "Росен Желязков"

Поиска да бъде прекратена процедурата по гласуване

Съпредседателят на ПП Асен Василев се включи в дебатите преди вота за проектакабинета "Росен Желязков" в Парламента, като не скри иронията си в коментара си към чутото от представителите на ГЕРБ преди това.

"Искам да поздравя г-н Желязков. Да си готов да пожертваш себе си е изключително важно и достойно", заяви не без ирония Асен Василев, който и много внимателно слушал изказванията на номинирания за премиер и чул заявки, които обаче не са защитени. Именно миналата година, свързано с управлението на ПП-ДБ, неравенствата в България намалели, доходите пораснали и България влязла в графата най-богати държави от държавите със среден доход?

"Миналата година населението на България намаля само с 2 000 души, а не с 50 хиляди. За първи път миналата година се родиха повече деца", а според Асен Василев това не е случайно, а резултат на целенасочени политики. "Тази финансова политика беше отречена и оплюта от вашата предизборна кампания." На Асен Василев така и не станало ясно кабинетът на Росен Желязков каква финансова политика ще води.

Трябва да има дебат по политики, да дадете ясна програма и после да се направи състав на МС. Това, което не е отговорно, е да се даде състав на МС и който не го подкрепи е безотговорно. Защото аз не съм си написал домашното да напиша програма и в каква посока ще върви страната."

Нашата грешка е, че поставяме България пред тяснопартийните си интереси и знаехме, че ще платим цена. Платихме политическата цена за това. И тук идва разговорът за България и посоката, в която искаме да върви. И в този разговор трябва да бъдем честни. А честното е да кажем, че България е затапена от амбициите на един човек и зависимостите на друг човек. И докато този проблем не бъде решен, няма как страната да дръпне напред", коментира Асен Василев.

ДПС готови да разговарят с всички без "Възраждане" за втория мандат

ДПС готови да разговарят с всички без "Възраждане" за втория мандат

ДПС ще постъпят държавнически при първия, втория и трети избор за съставяне на правителство