Спокойно протича процесът на гласуване на националния референдум в Истанбул. Това обяви генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, цитиран от БТА. Той подчерта, че като цяло активността на референдума е ниска. В сградата на българското генерално консулство са разкрити две секции за гласуване. Две секции са отворени и в консулската канцелария в Бурса.

Ангелов обясни, че още в подготвителния период на подаване на заявления, броят на желаещите да гласуват на референдума е бил съвсем минимален.

Централната избирателна комисия (ЦИК) била предоставила предварително всички необходими документи. На членовете на секционните комисии са били дадени методически указания.

Генералният ни консул посочи, че проблеми както по отношение на гласуването, така и по отношение на комуникацията с ЦИК и с работната група по референдума не са възниквали.

Седем секции са разкрити на територията на Турция - по две в Истанбул, Анкара и консулската канцелария в Бурса и една е Одрин.

Българските изселници проявяват много слаб интерес за гласуване на референдума. Те са основната маса български гласоподаватели в съседката ни.

След гласуването в Анкара посланикът ни в Турция Надежда Нейнски е посетила и избирателните секции в Истанбул.

За слаб интерес към референдума в чужбина съобщават кореспондентите на БНР.

Изненадващо с доста ниска активност преминава референдумът в Германия. 430 души са гласували в трите секции в Берлин до този час. На предишните избори до този момент правото си на глас са били упражнили 1550 души. Според прогнозните резултати процентът на избирателната активност едва ли ще надскочи 20.

В Германия са разкрити 21 изборни секции в 17 града.

Видимо слабо е участието на референдума в Париж, въпреки наличието на три избирателни секции в българското посолство.

За цяла Франция секциите са 12 - българите могат да гласуват в повечето от най-големите френски градове. Отсъствието донякъде се обяснява със започналата есенна ваканция. Някои гласували в Париж споделят, че са научили много късно за допитването. Вотът протича при добра организация, няма данни за нарушения.

Нормално и без нарушения тече вотът на българските граждани в Гърция. Видимо увеличение на активността е забелязано в следобедните часове. 18 секции са отворени в южната ни съседка. Мястото им е съобразено с желанието на избирателите. Секциите в Атина са пет, а на остров Крит четирите секции са в централните райони, където има по-големи групи наши сънародници.

Гласуват и на островите Родос и Кос.

Процедурата по гласуване е бърза. Тя включва и задължително попълване на декларация, че гласоподавателят не е гласувал и в друга секции.

В референдума участват много млади хора, като сред тях има и студенти, упражняващи за пръв път правото си на вот.

Във Вашингтон гласуването за референдума протича спокойно, но при слаб интерес поне в първите часове от гласуването. Секцията в американската столица е разположена в посолството.

Мнение на избиратели от там е, че държавата не е направила достатъчно да популяризира референдума. Според официални източници от външното министерство на Република България обаче са разпратени разяснителни материали до около 250 адресата в САЩ - организации и дейци от българската емигрантска общност.

В Канада изборният ден протича при добра организация и засилен интерес. Българските граждани гласуват в седем секции - четири, които се следят пряко от Генералното консулство в Торонто, и три - от посолството ни в Отава.

Изборният ден в Канада започна точно в 6.00 часа сутринта местно или 12.00 часа българско време във всички секции.

В секцията в Генералното консулство на България в Торино е регистрирана най-голямата избирателна активност. Традиционно там гласуват мнозинството от българите.

Избирателните секции ще затворят в 19.00 часа местно време или в ранните часове на понеделник българско време.