Ще дойде време, в което трудно ще се намират министри и премиери. Това заяви на излизане от следствие пред журналисти министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

Около час той беше разпитван в столичното следствие по казуса с ваксините, по който от началото на седмицата върви върволица от разпитвани министри, вече има и двама обвинени - здравният министър Петър Москов и заместника му Адам Персенски.

Борисов си припомни предишният път, когато кабинетът му подаде оставки и казусът с Авиоотряд 28 "за 200 ядки". Той подчерта, че тогава са си извадили поука и вече консумирали сандвичи. "Който си носи в самолета - яде", отсече премиерът.

В Столичното следствие Борисов обяснил как се внася акт на подпис и подчерта, че ситуацията преди време е налагала бързо да се реагира с ваксините. "Обяснил съм защо решението е на подпис и какво сме целели", посочи той.

Всички искат да управляват, но дойде ли време - всички дезертират, гневи се Борисов

Всички искат да управляват, но дойде ли време - всички дезертират, гневи се Борисов

Той се обърна към министрите от кабинета си

По думите му трябва да се проверява, когато има съмнение за нещо и това е ролята на обвинителя. "Ако не бяхме дошли тук, щяхте да зададете въпроса защо не са ни викали", обърна се към медиите премиерът в оставка.

Запитан за другия казус, който се разследва в момента - за МиГ, Борисов допусна, че сигурно ще бъдат привикани и по него. "Страховете, които се насаждаха в българските военни пилоти - че са некачествени и опасни двигателите - днес с над 50 млн. сме заверили сметките на Министерство на отбраната за оригинални двигатели за МиГ."

След този коментар Борисов отново се върна към темата за ваксините, като заяви, че ако кабинетът е бил викан преди 2-3 месеца, можело да се разчете като предизборно.

Премиерът в оставка коментира и политическите теми. На заявеното от патриотите, че са готови да направят правителство, но с друг премиер, но не Борисов, той отсече - "Аз не виждам в ГЕРБ по-подготвен човек от мен." 
Премиерът в оставка допълни и че ще дойде ден, когато сам ще прецени или ще се почувства уморен и ще даде път на други.

Той приема подобни изявления като "лични атаки" и затова призова патриотите да кажат кое от решенията му през тези две години, не са подкрепили.

Припомняме, миналата седмица при гласуването на оставката на кабинета в народното събрание съпредседателят на ПФ Валери Симеонов призова ГЕРБ да съставят второ правителство, но с друг министър-председател, а не с Борисов.

Борисов припомни, че против бюджета на първо четене са гласували БСП, ДПС и патриотите. Той бе категоричен, че ГЕРБ не биха подкрепили правителство на патриотите, тъй като това би означавало да не мине бюджетът, съставен от ГЕРБ.

То изтъкна, че в годината има едно гласуване за политиката на едно правителство и това е гласуването на бюджета. Тогава разбираш кой те подкрепя и кой - не, посочи Борисов.

По повод обвиненията от страна на БСП към кабинета, че се вземат скандални решения, както и че от Външно министерство се пращат хора за посланици в чужбина, Борисов отвърна, че ГЕРБ нямат нито един посланик, докато заварвал във всички мандати активисти на БСП в посолствата.

На финал той отново обясни, че е нормално и правилно да бъдат проверявани и призова политическите партии да поемат отговорност, след като "врякаха в парламента оставка и предсрочни избори".

По повод твърденията на Цветан Василев, за които той реагира в личния си профил с изявление, че ще заведе дело, Борисов си спомни делото срещу атакиста Волен Сидеров, където трябваше да заплати разходите, въпреки че спечели процеса. Затова този път Борисов смята да завежда дела само за по-дребни суми, за да не плащал накрай той.