Борисов от един добър управленец стана един изключителен държавник. Това мнение изрази в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. С тези думи тя отговори на въпрос как се е променил премиерът Бойко Борисов през първия и втория мандат.

Бъчварова определи като изключително предизвикателство да работиш с Борисов. "Той те кара да работиш много, да работиш ефективно и да постигаш резултати", обясни Румяна Бъчварова. Тя сподели, че е член на ГЕРБ от 2009 г.

Бъчварова не е разочарована от това, че не е изкарала мандата. Тя обясни, че да се прави коалиция е било изключително трудно. Още от самото начало Бъчварова знаела как е съставено правителството и колко рискове имало. Въпреки това са работили за цял мандат.

Оставката на Бойко Борисов е показала едно достойно поведение, при което лидерът на една партия носи своята отговорност. Поводът за оставката не били коалиционните отношения, категорична е Румяна Бъчварова. Тя допълни, че са се опитвали да преодолеят проблемите във всеки един момент. Нормално било обаче при загубата да се отиде на избори и отново да се поиска доверието на гражданите.

Бъчварова не пожела да коментира кой е бил най-некоректният партньор в коалицията, като уточни, че всеки се опитвал да запази политическата си автентичност. Всички са имали проблеми и всички са правили компромиси. ГЕРБ показали достойно поведение в това правителство и подкрепяли предложения на министри от коалиционните партньори.

Важно е да се следва линията на поведение и приоритетите, които искаш да осъществиш. В същото време трябва да запазиш и доверието на избирателите, подчерта Бъчварова. "Много ми се ще българите да разберат, че да бъдеш на такива позиции е отговорно и много трудно. Ние поддържаме диалогичен режим в правителството и с коалиционните партньори. Наистина работихме като екип, имахме възможност да обсъждаме въпросите, всеки си изразяваше мнението", допълни Румяна Бъчварова.

Относно избирането й за вътрешен министър, тя обясни, че е имало много рационални аргументи. Един от тях е, че МВР се нуждаело от нов образ сред гражданите и служителите и един човек, идващ извън системата, е можел да направи по-радикални промени. Това донякъде се получило.

Бъчварова не смята, че издигането на Цецка Цачева за кандидат президент е грешка. Според нея хората са подходили по-скоро емоционално при своя избор, тъй като един председател на Народното събрание има достатъчна експертиза и компетентност да мине на следващо ниво. До издигането на Цачева се стигнало след направен анализ. По думите на Румяна Бъчварова на фона на другите възможности това е било единственото решение и имало поредица от аргументи за това.

Партията не е онази армия, в която обвиняват ГЕРБ, че безропотно следва едно или друго политическо решение. Нормално е в политиката да има и загуби. Поредицата от победи беше изключително хубаво нещо, но е ясно, че в един момент ще има загуба, коментира Бъчварова. Тя е убедена, че към изборите ще тръгнат силно мотивирани, защото имат програма и знаят как се управлява. Един евентуален следващ мандат на ГЕРБ, означавал продължаване по пътя и преценяване на грешките.

На въпрос допускала ли е грешки като МВР шеф, тя отговори: "Който не работи, той не грешки". Като грешка отчете липсата на интензивна комуникация. Бъчварова е категорична, че не се е отказала от реформата и се надява следващият министър да я продължи. Според нея МВР е една от най-реформираните системи. Системата обаче трябвало да се модернизира и да се използват повече информационните технологии.

Относно оградата по границата с Турция, Румяна Бъчварова обясни, че остават около 21 км за довършване. След това ще започне строителството на около 60 км по протежение на реките, които са проектирани. Много скоро сме щели да имаме над 200 км ограда. Бъчварова посочи, че съоръжението е скъпо, тъй като конструкцията му не е толкова проста - изграждат се и пътища заедно с нея.

Запитана дали е допусната грешка с предаването на турските граждани обратно в Турция - например Абдуллах Бююк, МВР шефът в оставка отговори, че тези решения са били трудни. Те обаче били взети в интерес на сигурността на българските граждани. Бъчварова е категорична, че решенията са законосъобразни. Всички процедури са спазени и това било доказано от назначените проверки. Румяна Бъчварова е убедена, че е взела правилно решение.