Бойко Борисов е най-споменаваното име на политически лидер по време на предизборната кампания. Със сериозно изоставане зад него се нарежда лидерът на БСП Сергей Станишев.
Това отчетоха от Института за социална интеграция, които се занимават с мониторинг на предизборния и изборен процес в страната. В рамките на този мониторинг са обхванати 25 медии.

Името на бившия министър-председател на България е споменавано 1859 пъти. Сергей Станишев е втори с 1029 споменавания, още наречени от ИСИ „информационни единици", попаднали в средствата за масова информация.
Далеч назад с 303 е Лютви Местан, Меглена Кунева с 273, Янев Янев с 207, Иван Костов с 203 и Волен Сидеров с 119.

Що се отнася до самите политически сили, претендиращи за доверието на избирателите на 12 май, ГЕРБ води с 3642 информационни единици, а втора е Българската социалистическа партия с 2021. Трети са ДПС с 865, следвани от Движение „България на гражданите" с 402, „Атака" с 400, РЗС с 349, ДСБ с 316 и СДС с 264.
Най-споменаваният политик, който не заема лидерски пост в дадена партия очаквано е Цветан Цветанов, чието име попада в медиите 1846 пъти. Голяма част от тези информационни единици обаче са с негативен знак, следствие на скандала с подслушванията.

Далеч зад него с 232 споменавания остава кандидат-премиерът на БСП Пламен Орешарски.
От Института отчитат категорично, че съществено влияние върху предизборната кампания и медийната среда оказва „СРС-гейт". Той се е превърнал в основна тема и пряко се е отразил върху начина, по който определени партии и фигури са представени на аудиторията.

„Скандалът заглуши онова, което искаха да кажат и предложат актьорите в предизборната игра", категоричен бе координаторът на екипа на ИСИ за медиен мониторинг Стефан Георгиев.

Освен мониторинг на медиите, Института се занимава и с отчитане и регистриране на основните нарушения по време на предизборната кампания.
В Лом, Пловдив, Враца, Видин и др. са отчетени случаи на купуване на гласове и контролиран вот. В Силистра, Бургас, Троян, Габрово и др. са регистрирани материални щети, вандалски актове и рушене на партийното имущество. Според ИСИ, в Плевен, Цар Калоян и др. е имало дори случаи на физическо насилие срещу кандидати и партийни активисти.

В по-малки градове като Сопот, Хисар, Габрово и др. е отчетено сериозен брой нерегламентирано използване на агитационни материали. От ИСИ представиха пред медиите подбор от снимки с подобни нарушения, като например залепени плакати върху дървета, спирки и дори общински сгради.

Подобно на други изборни наблюдатели, от ИСИ също отчитат сериозно нарушение на чл.138а от Изборния кодекс, който задължава медиите да публикуват параметрите на договорите, сключени с политическите партии.