Кой се е справил по-добре с финансовото положение на страната - БСП или ГЕРБ, нищиха в студиото на БНТ бившият заместник-министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, понастоящем водач на листите в 24 МИР София и София -област, и Жельо Бойчев от БСП - водач на листата в 23 МИР в София

Това, което предлага левицата, при свой евентуален мандат, е да минем към линеен модел на облагане на физически лица, а именно семейното подоходно облагане, заяви социалистът. По думите му именно така ще се запазят нивата на осигурителната тежест. Жельо Бойчев е категоричен, че това е един от най-справедливите подходи, особено при тези нива на безработица.

Тук обаче бившият заместник-финансов министър му опонира като изтъкна, че въпросното семейно облагане съдържа някои притеснителни елементи. „Знаем колко много български семейства са без брак и изкуствените стимули за брак, чрез едно семейно подоходно облагане, ще изкривят сегашния модел на съществуване на българското семейство", категоричен бе Владислав Горанов, който сравни идеята с ергенския данък от миналото.

Въпреки това Горанов призна, че БСП все пак показват една умерена центристка платформа, която, по думите му, „вече не звучи неизпълнимо". Той обаче не прoпусна да подчертае, че дори минималната заплата по времето на ГЕРБ е нараснала с около 40%.

„Няма как да очаквате от БСП нещо неизпълнимо", усмихна се от своя страна Бойчев. „В икономическата и социалната сфера почти няма ангажимент, който да е поет и да не е изпълнен", подчерта той, давайки като пример ръста на доходите, пенсиите, и заплатите от 2005 до 2009 година. „Не е имало друго време с по-активна политика", настоя той.

Тук Горанов не се остави на социалиста и продължи да изброява плюсовете от управлението на ГЕРБ. „9 млрд. повече пенсии са изплатени в мандата на ГЕРБ, 14 млрд. повече социални разходи, в това число пенсии и помощи", коментира той. Средно за периода на управление на ГЕРБ средната работна заплата 712, 14 лв., докато по времето на Тройната коалиция тя е била около 500 лв.

„Вие отменихте това, което правителството на Станишев направи", констатира Жельо Бойчев. „Да говоря ли за този хаос, да говоря ли колко пъти Дянков обяви край на кризата", възмути се социалистът.

„Едно от постиженията на ГЕРБ е, че в най-тежката криза успяхме, без особени затруднения, да минем през нея. В момента, в който цяла Европа се тресе, ти да финансираш разходите, това няма кака да стане с по-стабилна приходна администрация", доволно заяви Горанов. По отношение на еврофондовете той нанесе пореден удар по Тройната коалиция: „Вие направихте безумство след безумство!".