Два дни след предсрочния парламентарен вот, който не излъчи категоричен победител, започнаха и преговорите, макар и неофициално, за съставяне на коалиция, която да сформира следващия кабинет. В ефира на БиТиВи Корнелия Нинова обяви, че БСП вече водят разговори с Атака. „Сега започват разговорите, ще обсъдим кое е възможно между нашата и тяхната програма, имаме общи точки", съобщи социалистката.

Припомняме, след изборите националистите, които се класираха четвърти, на практика държат ключа към сформирането на 42-то Народно събрание. В пресконференцията си в нощта на вота Сидеров обяви, че ще се коалира само с предизборната програма на "Атака", която е озаглавена "Планът "Сидеров" срещу колониалното робство".

По думите на Корнелия Нинова обаче между двете партии има сходни точки по отношение на три приоритета. Тя обясни, че това са осигуряване на кредитен ресурс за бизнеса, намаляването на регулационни и лицензионни режими, както и държавата да стане най-изрядният платец към бизнеса.

По отношение на работните места допирните точки също са близки, посочи още бившата депутатка от БСП. На въпрос как ще коментира искането на лидера на Атака за минимална работна заплата в размер на 1 000 лв. и пенсия от 500 лв., Нинова припомни, че искането на социалистите е за минимално възнаграждение от 450 лв. „Надяваме се да убедим Волен Сидеров, че е невъзможно да направим пенсиите 500 лв., а минималната заплата 1000 лв.  „Ще седнем; ще говорим, надявам се да го убедим, че това не е възможно", допълни Нинова за идеите на лидера на Атака.

Тя коментира още, че когато се търси разбирателство върху обща програма, е нормално всеки да направи отстъпки от предизборната си кампания и изрази увереност, че Атака ще го направят.

Нинова категорично опроверга появилата се в някои медии информация, че БСП водят преговори за коалиция с ГЕРБ. „От името на ръководството на БСП най-отговорно заявявам, че никой не води разговори с ГЕРБ. Ако някои от по-ниските ешалони прави такива, то той си прави сметките без кръчмаря", подчерта тя.

На въпрос как БСП възприемат резултатите от предсрочния вот, Нинова коментира:  „Ние сме с усещането по-скоро за победа. БСП е единствената от партиите, които влизат в парламента и повишава доверието си. Всички падат, само ние качваме", посочи тя.

Като успех на социалистите Нинова изтъкна и удвоения брой на членовете на парламентарната група на БСП в следващия парламент, както и намаляващата разлика с партията на Борисов, която е под 3%. „ГЕРБ изпаднаха в пълна изолация. Какъв победител си, след като никой не иска да управлява с теб? Не може да се каже, че те са победители, а ние победени", заяви представителката на БСП.

Все пак тя призна и за някои грешки на партията й, които са отдръпнали избиратели на социалистите: „Допуснахме грешка в първите две години след съставянето на 41-вия парламент - две години позволихме на Борисов да каля името на БСП, две години да прехвърля отговорността за некадърното си управление върху нас".

Вглеждайки се още по-назад във времето, а именно - мандата на Тройната коалиция, Нинова посочи, че коалицията с ДПС и НДСВ е донесла някои негативи за социалистите.

По отношение на възобновения процес срещу следователя в Национална Следствена Служба Татяна Шарланджиева, в който беше замесено и нейното име, Корнелия Нинова съобщи, че също е била разпитвана в качеството на свидетел. Социалистката обаче е напълно спокойна, защото срещу нея няма никакви събрани доказателства, които да я уличават в престъпление.