Преустройство на държавната и общинска собственост и създаването на отворен за гражданите и работещ парламент са част от исканията на Граждани за София, представени от арх. Димитър Димитров на пресконференция в БТА.

Сред основните сценарии за страната, които отбелязаха от движението са били превръщането на всичко, което някога е било държавно в недържавно и на всичко общинско - в не общинско. От гражданското сдружение настояха за преустройство на територията и за връщане на по-голям процент от общинските площи към държавата.

„Планира се изграждане на високоскоростни линии от Истанбул до Солун и до Одрин" допълни Димитров и заяви, че е нужно спешно разработване на дългосрочна визия за развитие на България като транспортен възел на Балканите. За целта, от организацията предложиха сливането на Министерството на транспорта с това на инвестиционното проектиране, на екологията, и регионалното развитие.

Втората точка, която засегнаха от движението, беше разработването на национален план за устойчиво развитие на България като възлов транспортен пункт.
„Утре Китай ще отговори на Сърбия, Македония и Гърция дали ще строи плавателния канал от Дунав до Солун по Морава и Вардар" допълни Димитров и призова за спешно изработване на стратегия за устойчиво развитие на страната.

Той нарече магистрала Люлин „най-скъпата и най-неефективната магистрала", отбелязвайки, че само 7-8% от трафика между Западна България и София преминава по нея, в сравнение с над 90%, които продължават да използват пътя през Владая.

От движението засегнаха и темата за площите, с които БАН разполага и въпреки това продължава да тъне в мизерия.

Доц. Пенчо Пенчев от УНСС допълни, че Обществените съвети към президентството трябва незабавно да започнат работа и да генерират идеи, въпреки „разсеяността" на президента, който преди време призова за започване на този дебат.
„Ако има нещо, което не е представено в България, то това е законната правова система", допълни Пенчев, подчертавайки, че страната трябва да започне да се движи по пътя на устойчивото развитие.

Според него, от целия регион единствено България няма своя собствена стратегия за устойчиво развитие извън общоевропейската Европа 2020. Той призова за незабавно започване на работа по начертаването на приоритетите за устойчиво развитие на държавата през следващите десетилетия.