В организационно отношение ДПС е готово за предсрочни парламентарни избори. Това декларира лидерът на партията Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет. Той припомни, че за ДПС това Народно събрание е изчерпано и не може да създаде мнозинства.

"Ние приехме процедури и критерии за номиниране на кандидати за нашите листи. При нас номинациите вървят по структурите ни от низходящ във възходящ ред - ние се готвим за избори", увери Мустафа Карадайъ.

На въпрос, свързан с коментара на Бойко Борисов и готовността му за участие в правителство при промени в Изборния закон в посока въвеждане на мажоритарни избори, Карадайъ изтъкна, че това Народно събрание е вредно.

"С разни аритметични, моментни, временни мнозинства, без никакви ценности видяхме какъв продукт произведе. Ако решат винаги могат да постигат аритметично мнозинство, но няма как на база ценности да има мнозинство", категоричен бе той.

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите
Обновена

Борисов склонен да прави правителство с мандат на реформаторите

Но поставя условие - промени в Изборния кодекс

По думите на Мустафа Карадайъ позицията на ДПС по отношение на мажоритарния вот винаги е била ясна. Тя е била ясна и по време на кампанията за референдума. От ДПС винаги били последователни.
Припомняме, че от ДПС са против въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Карадайъ посъветва основните политически сили, които би трябвало да са в полето на отговорните политически партии, да не залитат в полето на популизма. Някои от тях пък трябвало да се върнат от там, защото популизмът явно им бил основен инструмент. Той заяви, че ще направи предложение на заседание на парламентарната група да се гласува така, както гласуват вносителите на популистките предложения. По думите му, ако парламентарната група възприеме това поведение, от ДПС щели да подкрепят популизмите им.

"Не виждаме вариант за стабилно мнозинство в това НС. Дори да се формира кабинет, само ще се удължи агонията", коментира намерението за съставяне на правителство от реформаторите Карадайъ.

Според него каквато и да е системата - мажоритарна, смесена, пропорционална, тя единствено разпределя и преразпределя мандати.

"Ние сме длъжни да си вършим своята политика да излезем пред нашите избиратели с ясна програма, която може да се реализира и да убедим избирателите да гласуват за нас. Всичко останало е следствие на гласуването", коментира още той.

Карадайъ предупреди, че за последните 25 години тези, които правят промени в изборното законодателство с цел да получат някакъв служебен авантаж, винаги като бумеранг им се връщал ефектът от тях. Относно поведението на премиера в оставка Бойко Борисов, Карадайъ коментира, че Борисов откакто е на политическата сцена основно има такова поведение - променливо.

В началото на пресконференцията лидерът на партията обяви, че ДПС е готово да помогне на Хитрино с всичко, което поиска общинската администрация. Мустафа Карадайъ обясни, че са готови да окажат материална и експертна подкрепа за хората там. "Единството и заедността са необходими във всеки момент", заяви лидерът на ДПС. По думите му истинският успех е преди всичко да бъдем хора.