Мая Манолова от коалиция "Изправи се! Мутри вън!" заяви по време на консултациите при президента за съставяне на правителство, че е редно да се очертае кръга на отговорностите на парламентарната група. Ние няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, защото хората дадоха вот за промяна, подчерта тя.

Коалицията би подкрепила кабинет с партиите на протеста. Те имат пълно разбирателство за дълбока съдебна реформа, изборните правила и ясна подкрепа за българския бизнес, икономика, защита на уязвимите групи, подкрепа на пенсионерите и ревизия на управлението на Борисов.

Третият мандат е слабо вероятно да бъде насочен към коалицията, предвид факта, че разполагат с 14 народни представители. Третият мандат също е възможност за взаимодействие на партиите на протеста. "Ваша е отговорността, господин президент, на кого ще връчите третия мандат", изтъкна Манолова.

Коалицията мобилизирала своя ресурс и още в първите дни на 45 НС внесли 11 законодателни акта, които са в синхрон с очакванията на хората. Нашето очакване и усилия като законодатели ще бъдат насочени към законодателство на промяната чрез създаване на мнозинство на промяната, обясни Манолова. Затова от коалицията биха подкрепили кабинет на промяната.

В 4 основни посоки са насочени приоритетите пред коалицията- умелото управление на кризата с нов ваксинационен план и с поддържане и осигуряване на здравната система, очаквания за незабавна икономическа подкрепа за бизнеса и домакинствата, очакването на хората да имат стабилно парламентарно мнозинство за съдебна реформа и демократичните промени и сформиране на стабилен кабинет, който да застане зад гражданите, с което да върне доверието в институциите. 60% от българите декларират очакването за стабилно правителство, отчете Манолова.

Президентът Румен Радев заяви, че присъствието на коалицията е изключително важно, защото в тяхно лице една голяма част от хората, търсещи социална защита и справедливост, намерили свето представителство в парламента. Вашият глас, мнение и експертиза са важни, защото страната е изправена пред редица предизвикателства, които диктуват намиране на решение за бързо, стабилно и ефективно правителство, подчерта Радев.

По думите му коалицията вляла в парламента нова енергия и Радев се надява, че тази енергия ще се трансформира във воля за политическа промяна. Държавният глава е длъжен на консултациите да постави всички въпроси и да изчерпа всички хипотези, защото обстановката е много сложна и много динамична. За това Радев иска да чуе очакванията на коалицията и как виждат те виждат ролята си в търсенето на консенсус, ефективни механизми и обединение около водещи приоритети като стабилността на България и как коалицията може да изгради мостовете между политическите партии и коалиции към най-важната отговорна задача - час по-скоро създаване на правителство.