Чакат ни решителни избори. Те ще трасират бъдещето на ЕС и неговата глобална роля на международната сцена. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на дискусия на тема "Заплахата от външна намеса: Избори за Европейски парламент 2019" в Дома на Европа в София.

Според Плевнелиев предстоящите евроизбори са застрашени - вече сме се нагледали и си даваме сметка, че примерите за изборни манипулации са много - както вътре в България, така и в глобален аспект. Като примери той посочи президентските избори в САЩ, във Франция, както и кампанията за Брекзит.

"Видяхме много сериозни опити за измама и нерегламентирана битка, целяща манипулация и подмяна на демократичния вот на хората. Битката се води навсякъде и, за съжаление, интересите и ситуацията днес са много по-различни от тези, които бяха преди години", коментира президентът.

"Европа ни чува" е мотото на ГЕРБ за евроизборите

"Европа ни чува" е мотото на ГЕРБ за евроизборите

Според Цветанов слоганът съответства на направеното от партията през годините

Във вътрешнополитически план Плевнелиев припомни, че по време на мандата си е станал свидетел на 2 големи изборни манипулации. Той е пряк свидетел на опити за манипулиране на вота на българите, от което трябвало задължително да се поучим.

В единия случай Плевнелиев визираше аферата "Костинброд" - тотално противоконституционно действие на български журналисти и политици в предизборния ден, когато всички трябваше да са спокойни и да мислят за кого да гласуват, както се изрази държавният глава.

"Една медия, част от пропагандна медийна империя, започна да залива обществото с небивалици, погазвайки конституционните права на българските избиратели, без да има никакви институционални доказателства, че това е така. Целта беше само една - да се извършат изборни манипулации. По оценката на Плевнелиев вотът за водещата партия е бил намален с около 5 %".

Втората манипулация по време на мандата на Плевнелиев - "най-голямата кибератака, инициирана от външното разузнаване на Русия". По думите на президента съществуват достатъчно много доказателства, че атаката идва от руското военно разузнаване.

"Целта на тази атака беше да се всее съмнение на изборите през 2015 година, когато имахме не само местни изброи, но и референдум. Референдумът беше трън в очите на Кремъл в продължение на много години", посочи Плевнелиев и допълни, че инициираният от него референдум за дистанционно гласуване през 2015 година е означавал голяма промяна, защото има 2 милиона българи, които са в чужбина, много от които не упражняват правото си на вот.

И "Барометър" измери 1% разлика между ГЕРБ и БСП за евровота

И "Барометър" измери 1% разлика между ГЕРБ и БСП за евровота

Най-разпознаваемият евродепутат Ангел Джамбазки

Въпреки свикания спешно Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) проблемът останал прикрит, посочи Плевнелиев и разкритикува поведението тогава на всички лидери и представители на служби, които "си посипали главата с пепел, но никой не излязъл с обръщение към народа, в което да посочи фактите от докладите на българските служби". А фактите били категорични - Русия се опитала да се намеси във вътрешнополитическия живот на страната. "Трудно ли е да посочим агресора и да потърсим институционни мерки, които може да предприемем", запита Плевнелиев.

"ЕС като че ли е в същата ситуация днес - сандвич - от една страна е президентът Путин, от друга - президентът Тръмп", посочи още президентът и продължи, че никога не е предполагал, че президентът на САЩ не просто няма да разбира, но и няма да вярва в европейския проект. Тръмп непрекъснато поставя под въпрос ЕС и искал Европа на нациите. Той дори изпратил Банън, така че осигури платформа за сътрудничество между крайнодесни и крайнолеви, антиевропейски партии, които да се съберат и да рушат ЕС. Въпреки това Плевнелиев вярва, че един човек не прави САЩ и че ситуацията ще се подобри.

Относно Путин - първият в Русия настроил гигантска пропагандна машина, но не гледал сериозно на ЕС като враг, а като на удобен опонент. Русия водила кампания за разделяне, а не война - вкарвала троянски коне, за да осъществи зависимости. "Русия няма възможностите да води война със САЩ и Китай, но ЕС е удобен опонент, защото вътре има силни разделителни процеси. Когато един опонент е слаб, той е удобен. Путин демонстрира силата си върху отслабения ЕС", отсече Плевнелиев.

БСП и ГЕРБ изравнени, измериха и от "Алфа Рисърч"

БСП и ГЕРБ изравнени, измериха и от "Алфа Рисърч"

Скандалът с апартаментите нанесъл огромни щети

Държавният глава продължи - според него всички популистки или крайни формации по един или друг начин са свързани с усилието на Русия да дестабилизира съюза. Плевнелиев дори посочи пример в България - ПП "Атака", която била финансирана от същите руски офшорки, които финансирали дълбоко популистката италианската партия "5 звезди" на Матео Салвини.

Голямата битка на предстоящите избори е демократи срещу националпопуллисти. 

"В България в този отбор играе и президентът Румен Радев", натърти Плевнелиев. Според него Салвини в Италия говорел същите неща, които днес у нас говорят Корнелия Нинова и Румен Радев.

"Вярвам, че огромният натиск на популистите ще доведе до реформи. Как си го представям - не съм привърженик на Съединени европейски щати. Но аз съм голям привърженик и вярвам в силен съюз от силни национални държави. Силна България в силен ЕС", заяви Плевнелиев и допълни, че ЕС е единствената алтернатива на глобалните проблеми, защото дава стабилна основа на политиките, които трябва да имаме в 21 век.

"Политици на ценности, а не игри на лидери. ЕС заслужава нашата подкрепа. Без него оставаме в националния егоизъм", завърши президентът.

2.6 % разлика между ГЕРБ и БСП изчисли "Алфа Рисърч"

2.6 % разлика между ГЕРБ и БСП изчисли "Алфа Рисърч"

31.7% за ГЕРБ и 29.1% - за БСП