Почти половината софиянци, които имат право на глас, ще гласуват на предстоящите местни избори на 25 октомври. Това показва проучване на Агенция „Барометър България" за електоралните нагласи на българите в пет общини - София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

„43 на сто от участниците в проучването в София заявиха, че със сигурност ще упражнят правото си на глас", обявиха на пресконференция от агенцията. 19 на сто пък са загатнали, че по-скоро ще гласуват. Твърдо „не" обаче е бил отговорът на 10 на сто от запитаните на въпроса „Ще гласувате ли на предстоящия местен вот за кмет и общински съветници в София?".

Победител в битката за кметското място на столицата е кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет Йорданка Фандъкова с 42,5%, показва още проучването. След нея обаче с голяма разлика се нарежда човекът на Реформаторския блок - Вили Лилков с 14,8%. Третото място в София е за „БСП Лява България" и Михаил Мирчев - 13,5%.

След Мирчев в класацията се нарежда евродепутатът ни и кандидат на ВМРО Ангел Джамбазки с 5%.

Познатият от БСП, но пък кандидат на АБВ, Георги Кадиев вече е успял да убеди 4,5% на столичаните, които ще гласуват на изборите.

АБВ са следвани от „Атака" с Явор Нотев, а едва накрая е човекът на ДПС Андрей Георгиев с 1,2%.

Въпреки тези отговори, почти 13% от запитаните още не са решили за кого ще гласуват, но най-вероятно ще гласуват.

По отношение на листите с общински съветници победител отново е партията на Бойко Борисов, следвана от БСП, Реформаторския блок, АБВ. 16 на сто пък още не са сигурни от коя партия искат да е мнозинството в Столичния общински съвет.

В проучването от Агенция „Барометър България" са разиграли и евентуална битка при балотаж. При нея победител и срещу Вили Лилков, и срещу Михаил Мирчев, е Йорданка Фандъкова.

Във втория по големина град Пловдив обаче няма такава категорична нагласа за предпочитан кмет. „Няма изразен лидер и със сигурност ще има балотаж", е изводът на агенцията.

Все пак на първо място се нарежда бившият кмет Славчо Атанасов с 23%, следван от досегашния кмет и кандидат на ГЕРБ Иван Тотев с малката разлика с 22%. В Пловдив 45 на сто от имащите право на глас са убедени, че ще гласуват на предстоящите избори. 12 на сто отговарят с „по-скоро да". До изборните урни обаче със сигурност няма да стигнат 22 на сто от избирателите в Пловдив, тъй като отговорът им е бил „твърдо не".

ГЕРБ е първа политическа сила в битката си за кметското място и в Русе. Там кандидатът им и сегашен кмет Пламен Стоилов имат 31%. На второ място обаче не е нито БСП, нито Реформаторският блок, а е Патриотичният фронт. Сегашният депутат от фронта Искрен Веселинов събира 22% от гласовете на русенци. Третото място е за черния кандидат Божидар Йотов с 17%.

24 на сто от жителите на крайдунавския град обаче още не са решили за кого да гласуват. Все пак 51 на сто от имащите право на глас там са заявили, че със сигурност ще упражнят правото си на 25 октомври. „По-скоро да" е отговорът на 17%, а „твърдо не" е този на 10%.

Интересна е ситуацията при евентуален балотаж в Русе. В битката между Веселинов и Стоилов - победител е Веселинов.

В старата ни столица Велико Търново първи са ГЕРБ, следвани от БСП, ВМРО, „Атака", Реформаторския блок и накрая ДПС.