Депутатът от БСП Георги Кадиев ще бъде кандидат на АБВ за кмет на София.

Това е съобщил самият той на заседание на парламентарната група на червените в парламента и по-късно потвърди новината в профила си във "Фейсбук".

Днес уведомих парламентарната група на БСП, че ще се кандидатирам за кмет на София, пише той и обяснява решението си.

"ЗАЩО? Защото искам София да бъде различен град. Да се модернизира по-бързо, да е по-мултинационален, по-интересен, по-сигурен, по-удобен. По-малко корумпиран, по-малко "котараци", по-малко Диков, повече идеи и дух.

Вътрешно изгарям от пълната безалтернативност на ГЕРБ. Никаква съпротива, никаква идея за битка. Всички са се предали, наместили са се на удобните места в листите и подаряват или продават победата на ГЕРБ. Просто чакат 26 октомври, за да гледат новия подарен часовник на Цветанов. ЧИЙ КАНДИДАТ? Или независим, или на широка коалиция от РАВНОПОСТАВЕНИ политически партии.

Но това е маловажната част. Важната е да събудя в хората дух и желание за различна София. През последните шест години двубоят в София винаги е бил статуквото срещу алтернативата. Фандъкова vs Кадиев. Аферата с Карат-С, уволнените районни кметове, "жълтите картони" на зам.кметове, изхвърлените шефове на общински дружества, казусите с Топлофикация-София и Общинска банка, строежът зад Софияленд- винаги съм показвал, че може да се управлява различно.

Изберете си страна. Преценете искате ли промяна. Преценете вярвате ли на мен, че съм тази промяна. И ако да, ме подкрепете. Не е важно дали сте ляв, десен, българин или турчин, хетеро или хомо. СОФИЯ Е ЗА ВСИЧКИ. И ще я направим още по-добро място за живеене, написа още той.

"Без коментар", заяви лаконично президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов. Високопоставени източници от АБВ обаче уточняват, че "Георги Кадиев е сериозна кандидатура и се очаква да мине на гласуване през партиен форум".

Георги Кадиев е политик от БСП и е бил Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-то и 42-то Народно събрание (до юни 2014, когато подаде оставка) и сега - в 43-то Народно събрание.  
От 2005 година Георги Кадиев е член на НС на БСП. В периода от 2005 до 2007 година Георги Кадиев е заместник-министър на финансите, а от 2007 до2013 година е общински съветник в Столичния общински съвет.

През 2009 година Георги Кадиев беше издигнат от Коалиция за България за кмет на София, но изгуби кметската надпревара срещу Йорданка Фандъкова, издигната от ГЕРБ.
Кадиев от доста години е лошото момче в редиците на БСП, често изрича истини, които повечето политици в неговата партия и извън нея не биха казали директно или като предлага провокативни за партията идеи, например с последната си идея да бъде разрешена политическа агитация на турски език при наличието на превод.