Освен, че не успяха да излъчат председател на 48-ото Народно събрание, в първия ден на законодателния орган депутатите се скараха и за управленската програма на победителите от изборите - в случая коалиция ГЕРБ/СДС.

Съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че ГЕРБ вкарали държавата в криза, сваляйки правителството от предишния парламент, но без да имат план как да управляват. Вие сте първа политическа сила и искаме да видим вашия план за управление. Къде е планът ви е за управление? Ако нямате план за управление защо вкарахте държавата в конституционна криза, запита Василев.

Искрен Митев от ПП заяви, че бившите управляващи няма да подкрепят номинация на ГЕРБ за председател на Народното събрание. Той призова ГЕРБ да оттеглят кандидатурата си, за да може да работи законодателният орган. "Вие не сте по-силни от хаоса, дами и господа, вие сте хаоса", обърна се Митев към ГЕРБ.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че няма да си оттеглят кандидата за председател на парламента - Росен Желязков. "Ще стоим тука, ако трябва да стоим и 4 дни, но няма да отстъпим на рекета", изтъкна той. Приключи хубавото време, в което ви мислихме за млади, вече ви мислим за глупави и няма да ходим след вас. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим, не искаме подкрепа за нашия кандидат, отсече Биков.

Ако продължим по този начин, направо да отидем на избори на 15 януари, призова Тома Биков.

По думите му никой не иска ПП в управлението, като даже доста проблеми биха се решили, ако бившите управляващи не са във властта.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов призова за диалогичност в парламента. Конструктивизмът на ПП липсва, защото това не било конструктивно поведение, според Митов. Някои да обясни защо в момента се гласува така, че да не може да се избере председател на Народното събрание, недоумява той. Не става въпрос за съдебна реформа, а да отпушим работата на основната институция, която има да решава проблеми и евентуално да състави правителство, настоя Митов.

Според него трудно могат да се намерят аргументи ПП да защитят логически това, което правят. Митов нямат претенции към това, което правят ПП, но по-скоро му се струва, че трябва да се попитат другите партии защо работят така, както бившите управляващи? В момента не се занимаваме със съдебна реформа, със съставяне на правителство, за антиинфлационни мерки и не чувам никакви аргументи защо отказват да признаят легитимността дадена от българските граждани на първата политическа сила и блокират първото заседание на парламента, запита Даниел Митов.

Томислав Дончев от ГЕРБ е убеден, че хората не са изпратили депутатите да плеснат с ръце и да се прегърнат, но не са ги изпратили в Народното събрание да се карат. Дончев призова народните представители, освен да се карат, и да работят. Първото заседание не може да продължи една седмица, изтъкна Дончев.

Той добави, че НС не може да е продължение на предизборната борба.

Радомир Чолаков се закани, че ГЕРБ няма да позволи избирателите им да бъдат унижавани. "Няма да отстъпим", подчерта той, убеден, че всъщност целта на ПП е да унизят ГЕРБ, въпреки че нямат нищо против да управляват с тях.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също взе думата. ДПС са готови да направят оценка на всички кабинети на целия преход, като се гордеят в периода, в който са участвали в изпълнителната власт. След направените процедури за председател на парламента, да вървим по процедурата, да гласуваме предложените кандидати. Ако няма избрани, да продължава с процедурите така, както повелява Конституцията, настоя Карадайъ.

"И пети път да отидем на избори, пак ще има сходно Народно събрание. Вместо противопоставяне и конфронтация, българските граждани със своя вот предпоставиха диалога, съгласието и обединението. Затова предлагаме да приключим час по-бързо с тези процедурни правила, защото хората от нас очакват да решаваме техните проблеми и предизвикателства", настоя Карадайъ.

Новите депутати търсят първия сред равни в залата

Новите депутати търсят първия сред равни в залата

И ДПС излязоха с номинация за шеф на парламента - Йордан Цонев

Кирил Петков разкри причината за случващото се днес - Бойко Борисов не искал да се оттегли и ГЕРБ искали да го бранят. Тома Биков му обясни, че се оттегляли лидери, които са загубили избори, а точно Петков бил в такава хипотеза.

И ПП и ГЕРБ отказаха да оттеглят кандидатите си. Това вече е безсмислен спор, намеси се председателстващият Вежди Рашидов. Той поиска да се приключи спорът и да се гласува председател.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов предупреди, че държавата ни умира. Той е притеснен, че се изпада в безпрецедентна криза.

Костадинов не вижда народни представители, а евроатлантическа тълпа

Костадинов не вижда народни представители, а евроатлантическа тълпа

България заслужава нови водачи и съвестно управление