Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов разкри защо точно депутатите на ГЕРБ не подкрепиха коалиционния си партньор в разпределението на квотите във ВСС, станало повод за драматичната оставка на правосъдния министър Иванов.

„Позицията на Патриотичния фронт и на АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията и в никакъв случай механично сборът между ГЕРБ и РБ не можехме да променим нищо в това гласуване. Единственото, което щяхме да създадем като проблем, е всички текстове да минат със 160 или под 160 гласа”, обясни пред журналисти в парламента Цветанов минути, след като правосъдният министър хвърли оставката си от парламентарната трибуна.

„Това е лично негов избор и аз не бих могъл да го коментирам”, посочи по адрес на оставката зам.-шефът на ГЕРБ.

„Министър Христо Иванов имаше и все още има пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ”, заяви Цветанов и поясни: „Ние сме го доказали многократно, но когато се гласуват законодателни промени, свързани с Конституцията, на нас са ни необходими повече народни представители, които да подкрепят законодателните промени, за да станат факт”.

„Всичко, което се случва в българския парламент и това, което трябва да бъде гласувано, трябва да има политически консенсус. Другото предложение не намира политически консенсус и то не може да доведе до тези промени, за които говорим”, поясни още шефът на ПГ на ГЕРБ.

По отношение на това каква ще е съдбата на кабинета и на управляващото парламентарно мнозинство, Цветанов лаконично отговори: „Сега можем само да предвиждаме някакви хипотези”. „Нека да има общо решение на РБ”, призова той.