Очаквано Цветан Цветанов оглави предизборния щаб на ГЕРБ. Той ще разчита и на Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Делян Добрев, Томислав Дончев, председателят на СОС Елен Герджиков и Владислав Горанов, който запази поста си на заместник-финансов министър и в служебния кабинет.

Това стана ясно по време на днешната среща на ГЕРБ с медиите.

Томислав Дончев имаше водеща роля в изготвянето на управленската програма на ГЕРБ, обясни на пресконференцията Цветан Цветанов. Програмата ни ще бъде реалистична, която ще запази постигнатата стабилност, увери той.

Слоганът за националната кампания на ГЕРБ е: „Имаме воля".

Елен Герджиков отговаря за маркетинга и анализа на партията.
Кампанията ни ще има два крака, заяви той и обясни, че единият крак са кандидатите на ГЕРБ, а вторият крак е самата програма на партията на Бойко Борисов. Герджиков бе категоричен, че това ще е кампания, която ще е близо до хората.

"Това ще бъде позитивна кампания", увери Герджиков и обеща да не се дискредитират политическите опоненти. "Тази кампания ще бъде градивна", поясни още председателят на СОС. Знаем какво трябва да се направи и имаме воля да го направим, увери Елен Герджиков.

Журналистка се поинтересува кои ще са другите водещи имена в кампанията на ГЕРБ освен „Зевсът в политиката" Бойко Борисов.
"Освен Зевс, имаме и Херкулес и Хера, имаме и музи", намеси се и Томислав Дончев.

Цветан Цветанов се въздържа да каже категорично дали Мирослав Найденов е бил кадрова грешка на ГЕРБ и посочи, че трябва да се произнесат компетентните органи. Той поясни, че ако се погледне сегашната хипотетична ситуация, то може да се каже, че е грешка.

Бойко Борисов ще води две листи, Цветан Цветанов също ще води две листи, които обаче председателят на предизборния щаб не пожела да каже.
Цветанов обаче намекна, че медиите ще имат възможността да станат свидетели на „сблъсъкът на титаните", както се очаква към момента, ако Станишеви и Борисов се изправят един срещу друг в София. Цветанов все пак поясни, че единият от районите, които ще оглави, е Велико Търново.

Чуто на брифинга:
Освен Зевс, имаме и Херкулес и Хера, имаме и музи...
Ако сте дошли с очакването да чуете поредните чудеса от поредните чудотворци, сте сгрешили. Ние сме само работещи момичета и момчета...
Ние сме достатъчно силни да си признаем, че допуснахме грешки...
За инфраструктура ще говорим малко, защото можем много...

Цветан Цветанов увери, че засега е ясен следващият премиер, ако ГЕРБ спечелят властта - очаквано това е самият лидер Бойко Борисов. Лидерът на партията ще присъства на официалното представяне на управленската програма на партията след 3 седмици.

Томислав Дончев заяви от своя страна, че управленската програма на ГЕРБ е близо 200 страници, но програмата на партията ще бъде представена след 3 седмици. Амбицията на ГЕРБ, по думите му, е да направят програмата най-широкодискутираната.
„Ако сте дошли с очакването да чуете поредните чудеса от поредните чудотворци, сте сгрешили", каза Дончев. Ние сме само работещи момичета и момчета, каза бившият министър по еврофондовете. По думите му програмата на ГЕРБ показва „пътят на истината и разума".

„Ние сме достатъчно силни да си признаем, че допуснахме грешки", поясни още Томислав Дончев. Доказахме, че можем да носим отговорност, допълни той. България няма друг път на развитие освен европейският, коментира още Дончев.

Грижата за всяко малко и средно предприятие е акцент в програмата на ГЕРБ, като те обещават заетост и икономически растеж. 5 милиарда лева годишно преки чуждестранни инвестиции в реалното производство, обещават още от ГЕРБ. Подкрепа за поне нови 12 000 предприятия, е заложено още в програмата на партията на Бойко Борисов. Абсолютен приоритет на ГЕРБ, по думите на Томислав Дончев , е електронното управление, като се планира специално ведомство за електронното управление.

МИЕТ ще бъде разделено на две - на министерство на енергетиката и министерство на икономиката и туризма. От ГЕРБ обещават енергийна независимост чрез добив на газ в Черно море. Няма да допуснем мегаломански енергийни проекти с държавно участие, които ще съсипят държавата, увери Дончев, визирайки АЕЦ „Белене". ГЕРБ обещава и удължаване на срока на работа на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй".

Програмни акценти:
Грижа за всяко малко и средно предприятие
5 млрд. лева годишно преки чуждестранни инвестиции в реалното производство
Подкрепа за поне нови 12 000 предприятия
Енергийна независимост чрез добив на газ в Черно море
Обезщетението за отглеждане на дете през втората година да е колкото минималната работна заплата
1150 детски градини и училищни сгради

Гарантираме запазването на валутния борд до навлизането на страната ни в еврозоната, обеща Томислав Дончев и бе категоричен, че ГЕРБ запазва политиката си на балансиран бюджет. Всеки, който обещава бюджет на дефицитите, ни обрича на дълг, каза още той.

Ние сме за запазване на 10% на плоския данък, посочи Дончев и определи плоският данък като достижението на прехода ни.
От ГЕРБ обещават лихвена амнистия за срок от 2 месеца за малките и средни предприятия.

Майките и семействата влизат в приоритетите на ГЕРБ. Като грешка на управлението Томислав Дончев определи отказа на правителството да подкрепи майките и исканията им.
От ГЕРБ обещават обезщетението за отглеждане на дете през втората година да е колкото минималната работна заплата.

Въвеждане на минимално почасово заплащане и стимули за работодатели, които назначават млади хора до 29 години, предвиждат от ГЕРБ, като с подкрепата на социалните фондове поне 50 000 млади хора могат да получат работа.

1150 детски градини и училищни сгради, планира евентуалното следващо управление на партията на Бойко Борисов. „За инфраструктура ще говорим малко, защото можем много", каза Томислав Дончев и изтъкна, че строителството на пътища остава акцент в програмата на ГЕРБ.

Имаме амбициите да инвестираме в дигиталните магистрали, подчерта още бившият министър по европейските средства. Чрез реформа във водния сектор ГЕРБ обещава край на водния режим поне в 20 области, както и да се сложи край на кражбата на вода.
„Ние знаем как и по-важното е, че имаме волята", завърши с презентацията си Томислав Дончев.

На свой ред Цветан Цветанов обеща да продължи борбата с тежката организирана престъпност, но при следващ мандат на ГЕРБ акцент ще бъде битовата престъпност.
С нея ГЕРБ ще се борят с новите технологии на видеонаблюдението и концентрация на полицейски ресурс във вътрешността на страната.