През 2020 г. 23% от населението на България ще бъде от ромски произход. Данните са на Световната банка и бяха съобщени от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на Национална кръгла маса, посветена на проблемите на ромите, провеждаща се в Монтана.

В правителството много сериозно се обсъждат възможностите за подобряване на неговия социален и образователен статус, подчерта вицепремиерът, цитиран от БНР.

Цветанов припомни, че по данни от последното преброяване в страната живеят 325 343 роми, които съставляват 4,9 на сто от населението. При децата от 0 до 9 години обаче делът на ромите е много по-голям - 20,8 на сто.

Във възрастовите групи от 10 до 19 години и от 20 до 29 години ромите са по 18,3 на сто от населението в страната, посочи вицепремиерът, цитиран от БиТиВи.

По думите му през последните 20 години политиците са ходили при ромите само преди избори, обещавали са им различни неща, които после не са се случвали. Така се е стигнало до създаването на гета, до изграждането на лоши трудови навици у ромите и до ранно отпадане на много деца от училище.

Новият документ има за цел да прекъсне именно тези порочни практики, обобщи вицепремиерът.

Сегашната власт трябва да образова ромските деца и да ги подготви за времето, когато ще излязат на трудовия пазар да работят, категоричен бе той.

Вътрешният министър коментира и темата за битовата престъпност, която определи като голям проблем за населението, обусловен от различни предпоставки.

Той изтъкна, цититаран от пресцентъра на МВР, че повереното му ведомство използва всичките си възможности за справяне с нея - увеличение на полицейско присъствие в местата с повишена битова престъпност, оптимизиране на наличния ресурс и обявяване на повече конкурси в населените места и общини, където тя преобладава.

Използват се допълнителните възможности за видеонаблюдение, за подобряване на оперативността и незабавно реагиране на службите.

Битовата престъпност е свързана и с решаването на социалните проблеми в региони като Видин и Монтана, където има безработица, а няма инфраструктура, която да привлече чужди инвеститори, посочи вътрешният министър, повтаряйки казаното от премиера Борисов тази сутрин, който обясни, че ако е имало пътища в малките населени места, там е щял да отиде едрият бизнес, който да ги пази.