Управляващите установяват олигархичен модел на икономически репресии, срещу които трябва да се работи с по-висока активност на гражданското обществото и спешни реформи в правораздаването". Това коментира гражданският кандидат за президент Меглена Кунева в Казанлък, откъдето вчера започна националната й обиколка.

„Честността на изборите зависи от самите нас".

Така Кунева определи изпращането на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на изборите на 23-ти октомври. Тя подчерта, че ако на изборите гражданите пожелаят да дадат „един настойчив и добър пример за граждански разум в управлението, то партиите не биха посмели да не се съобразят с този силен глас".

Кандидат-президентската двойка Кунева - Христов пристигна в Казанлък със специалния микробус, с който ще бъдат посетени над 40 населени места през следващите 20 дни. Кунева подчерта, че финансирането на кампанията й ще е изцяло от малки лични дарения и ще струва „толкова ,колкото успеят да съберат", защото „независимостта е много важна част от добрата политика". „Предизборната кампания ще залага на срещите с хората, няма да имаме билбордове", допълни Кунева.

Тя лично се включи и в събирането на подписите, които са необходими за регистрацията в ЦИК. Само за един час бяха събрани над 120 подписа, а много от симпатизантите обещаха, че ще подкрепят кампанията с дарения през интернет или по банков път.

Символично, заради първата спирка от предизборната кампания на гражданската кандидат-президентската двойка, казанлъчани се сдобиха и с пропуск №1 за Президентството. Кандидатът за президент бе посрещната с питка, замесена от пенсионираната учителка Пенка Попова, която има далечна роднинска връзка с Меглена Кунева.

Двете имат общ пра-прадядо - Куньо Вълканов от ямболското село Генерал Тошево. Кандидат-президентската двойка посети и село Овощник.