Хората не са крепостни. Да оставим сравненията с миналото. Така вицепремиерът и лидер на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева отговори в ефира на Нова телевизия на премиера Бойко Борисов, който на пресконференция вчера ясно изрази раздразнението си от реакцията на реформаторите за победата в Плевен.

Припомняме, управляващите загубиха Плевен, където спечели Георг Спартански, подкрепен от Реформаторския блок и ВМРО. Той се изправи срещу досегашния кмет от ГЕРБ Димитър Стойков.

Борисов поиска извинение лично от Найден Зеленогорски за думите му, че ГЕРБ е купувал гласове там.

За Плевен положих огромни усилия да загубим този град, заради което ми се сърдят съпартийците, но го направих заради толерантността", коментира Борисов.

Гневът на Борисов е бил провокиран от написаното по-рано от зам.-председателя на ДСБ и здравен министър Петър Москов във фейсбук. В профила си той написал: „Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА".

Кунева в студиото на Нова телевизия заяви, че не сме в ситуация на две империи, които плячкосват един град, нито пък сме в ситуация в Средновековието да си подаряваме градове като феодали, когато можем да кажем на хората къде да насочат своя глас. Напротив, плевенчани са достойни хора, които мислят и знаят как да бъде управляван градът им, подчерта тя.

Попитана за изрази, които се размениха между ГЕРБ и РБ вчера, Меглена Кунева каза, че думи като ятаган, метла, изчегъртване тя не ползва. С такива изрази не се говори в политиката, каза още тя и посочи, че толерантност и взискателност са ключовите думи.

Кунева е категорична, че смисълът на управлението не е кой какво е казал и кой на кого се е обидил с изборната нощ. Хората искат и очакват реформи от РБ. Браво и за магистралите, и за пречиствателните съоръжения. Но сега се нуждаем от форсиране на реформи в съдебната система, борбата с корупцията и здравеопазването, категорична е вицепремиерката.

Според нея организацията на изборите не е била добра. Имало е негативни практики и нарушения на Изборния кодекс. Днес по обед от ДБГ щели да обявят промени в Кодекса, ще предложат машинно броене и създаване на преброителни центрове с професионални служители.

Меглена Кунева поздрави победилите кметове. Когато ГЕРБ има толкова убедителна победа е добре да ги поздравим - това е отлична организационна работа, каза още Кунева.