Истинските проблеми за хората са обедняването и безработицата, не скандалите с подслушванията.

Това заяви експремиерът Иван Костов, лидер на Демократи за силна България, в предаването „На светло" по Нова телевизия.

Единственото, което вълнува хората е страхът от загубата на работното им място, хората се чувстват унижени и смачкани, дори не питат за магистралите, допълни Костов.

Той определи огласените компромати като позор, който не прави чест на никого от политиците.
По думите му, те по-скоро прикриват обстоятелството, че не се предлагат решения на проблемите, а се дават голи обещания.

На въпрос защо не е подкрепил Борисов и Цветанов, когато БСП и всички останали ги нападат, лидерът на ДСБ заяви, че тъмносините нямат нищо общо със страните в скандала.

Според него всеки опит човек да тълкува поведението на замесените в тези събития ще бъде влизане в техния позор.
„Използвах думата „позор", но не смятам, че мога да направя друго, освен да призова хората да гледат с отворени очи и да преценяват" - заяви Иван Костов.

„Изключително грозно и нелепо е Цветанов и Борисов да се представят като алтернатива на Станишев пред десния човек...
За десния човек Борисов и Цветанов не са алтернатива на останалите, това са две крила на една и съща партия... "
- коментира още лидерът на ДСБ, като посочи, че тъмносините се опитват да бъдат алтернатива по най-честния и коректен начин.

„Доброто е достатъчно само да стои и да го виждат хората, няма нужда да влиза във война между две злини" - допълни Иван Костов.

„За мен са валидни думите на Маргарет Тачър, най-великият политик на Европа след Втората световна война: в условията на криза има два изхода - единият е десен, другият е грешен.
Не може да сме заедно с грешния, не може да сме за АЕЦ „Белене", за национализация на дружества..."
- коментира експремиерът.

По думите му хората отбелязвали, че ДСБ са единствените, които не са направили ляв завой в посока към популизма - в програмата ни няма нито едно обещание, има само посочване на проблемите и решения, допълни той.

Никой не казва че изваждането на страната от кризата не е безболезнено, трудно е, но е несравнимо по-лесно от кризите, от които сме излизали през 90-а и 97-а година, посочи Костов.

По думите му, коалицията ДСБ-БДФ е политическа сила, която знае изхода от кризата и го е доказала с практическия си опит, тъй като водещите фигури в нея са изваждали страната от криза.

Експремиерът изтъкна, че при пътуванията си в страната вижда, че хората споделят анализа и мерките за излизане от кризата, които тъмносините са посочили в програмата си.
„Те я приемат като откровение, считат, че това са мерките, разказват личната си съдба през този анализ" - допълни Костов.

Той призова в заключение хората да си спомнят в каква ситуация са заварили страната и къде са я оставили правителствата на Димитър Попов през 1990-1991 г. и на Иван Костов през 1997-2001 г.