И демокрацията, и съдебната реформа у нас са фасадни. Това обяви председателят на БСП Михаил Миков в сутрешния блок на БиТиВи.

Той допълни, че провалът на съдебната реформа е основание за оставка. По думите му, гласуваните промени в Конституцията правят и магистратските квоти, и съдебната система като цяло по-зависими. Единственото, което се цели чрез тях, е контрол върху съдебната система, подчерта лидерът на Столетницата.

Причината за тези зависимости се корени в „затварянето” в по-малки колегии, защото така купуването на влияние е много по-лесно.

"Гарван гарванът око не вади” - така Миков отговори на твърденията, че разделението на квоти ще доведе до по-голяма независимост. Според него по-малките квоти водят единствено до по-силно политическо влияние. Това е причината, поради която БСП заяви, че е против разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му, намесата в съдебната власт е не само политическа, но и корупционна. Станалият известен като "разговора между двете каки" запис между съдийките Янева и Ченалова бил последна илюстрация за състоянието на съдебната система в България.

Според лидера на БСП хората, които всеки ден се сблъскват с правораздаването в България, могат да дадат много повече примери за проблеми в системата. Политическият пазарлък за определени територии доведе до драматургията с на промените в съдебната система