Представители на партия "Възраждане" се опитаха да си организират разговор с ръководството на "Информационно обслужване", държавната фирма, която има задача да изчисли резултата от изборите. Това се случи в четвъртък, три дни преди предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Около 20-30 души, членове на партията и бивши народни представители, започнаха да се събират в 11.15 ч. пред сградата на държавната компания, като изчакаха чинно да пристигне, в точно определения час - 11.30, партийния си шеф Костадин Костадинов. С пристигането си той, заедно със съпартийците си, се отправи към входа, но... в последния момент му бе посочено, че директорът на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов го чака отвън - от поне 20 минути.

"Първо да ви питам защо ни отказахте среща, когато ви пратихме писмо два пъти? Впрочем първият път ни казахте, че трябва да ви изпратим писмо, вторият път казахте, че не сте получили писмо, а третият път получихме отказ от Вас", обърна се към директора на ИО Костадинов.

"Имаме договор с ЦИК, в който е описано с какви санкции може да се срещаме с политически партии, че не може да се обсъжда избирателния процес без санкция", отвърна му Филипов.

И покани партийния лидер - ако има желание, да отидат двамата в ЦИК и да обсъдят тези правила.

Париите нямат право да присъстват на окончателната обработка на гласовете от страна на "Информационно обслужване", която се извършва в ЦИК - това е най-голямото съмнение на "Възраждане" относно честността при калкулирането на резултатите от изборите.

"В районните избирателни комисии (РИК) могат да присъстват кандидати на всички партии. Нашите изчислителни пунктове са в районните избирателни комисии. Те са абсолютно достъпни. В решението на ЦИК много ясно се казва това. (В Изборния кодекс е записано) - " имат право да присъстват кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции, инициативни комитети. Не дали могат, те имат законово право от поправките в ИК кодекс от 2021 година не само да присъстват, а да правят видеоизлъчване в реално време компютърната обработка. Това са разпоредбите на закона", обясни на представителите на "Възраждане" и лично на Костадинов директорът на държавната компания.

Информационно обслужване дава достъп на политици след съгласуване с ЦИК

Информационно обслужване дава достъп на политици след съгласуване с ЦИК

Призонава ги да спазват закона

Екипът, който ще въвежда окончателните данни обаче, ще бъде в ЦИК, докъдето партиите нямат достъп, повториха основното си опасение от "Възраждане". На което отговорът бе - при изчисляването на общите резултати, ако има разминаване между резултатите от РИК-овете и окончателните такива в ЦИК, системата веднага показва това и се прави проверка. Освен това - всички резултати от гласуването - както от районните, така и от секционните комисии, ще бъдат публикувани публично, като всеки при съмнение ще може да направи съпоставка.

"Възраждане" вече са пуснали искане към ЦИК за решение по казуса и дали могат да присъстват в централата при окончателното сумиране на гласовете, но се съмнявали, че такова решение ще бъде факт, защото можело да бъде обжалвано по съдебен ред. "А те не искат това, затова най-вероятно ще ни пуснат уведомление, че ни се отказва достъп", каза на свой ред бившият депутат от "Възраждане" Петър Петров.

Акцентът на диалога между Костадинов и шефа на ИО бе обаче друга - председателят на "Възраждане" лично поиска оставката на Филипов. Причината - бил на посещение в Съединените щати.

"Към вашата работа има огромно обществено недоверие. Вашата работа е много по-неодобрявана от тази на парламента, което е много трудно постижимо. Бяхте в САЩ, така и не дадохте обяснение какво правихте там по време на изборите (всъщност в началото на кампанията - бел.ред.), което е абсолютно нередно. Поради което ние смятаме, че нямате правото да заемате повече този пост. И ако имате поне малко чест и достойнство като български държавен служител, редно е да подадете оставка. Защото с това си посещение хвърляте сянка върху изборния процес. За нас Вие сте отишъл там, за да получавате инструкции", остър бе към Филипов Костадинов.

"Бях в законен отпуск. По време на законния си отпуск, надявам се в свободна държава, човек, със собствени средства, може да отиде там, където прецени. Бях в законен отпуск, има документи за това нещо. Документи, които са подписани, на всичкото отгоре, електронно", обясни визитата си зад Атлантика директорът на ИО.

Костадинов обаче не намери тези обяснения за сериозни, като по думите му Филипов бил в момента най-важния човек в държавата, от когото зависят изборите, и нямал право на подобни визити. "Представете си каква щеше да бъде реакцията, ако аз преди изборите бях отишъл например в Москва", попита реторично той.

"Възраждане" ще сезират с исканията си ДАНС и прокуратурата. И се заканиха - още в началото на живота на новото 49-о Народно събрание да искат Ивайло Филипов да бъде изслушан от парламентарната трибуна.

Предлагат партиите да бдят в Информационно обслужване на изборите

Предлагат партиите да бдят в Информационно обслужване на изборите

Инициативата е обосновавана с липса на доверие