След първоначалната размяна на любезности и приветствия между ГЕРБ и ИТН, които държат третия мандат за съставяне на правителство в 50-то Народно събрание, представителите на ГЕРБ, които дойдоха на разговор в парламента, продължиха остро и повишиха напрежението.

По-добре е, че си говорим. Дали ще ходим на избори зависи от вас. С тези думи Тошко Йорданов се обърна към представителите на ГЕРБ на срещата за преговори за третия мандат на ИТН. 

Ние сме с отворена душа в тази среща, подчерта той. По думите му по-важни са проблемите на страната пред партийните различия.

Поводът за напрежението е вчерашната среща, която се е провела в НДК, неофициално, между ИТН, ПП-ДБ, Възраждане и ДПС без Пеевски. От изминалата седмица се лансира слух, че има сценарий за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян (ГЕРБ), който и лично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти.

Именно с това подозрение започна и срещата между ИТН и ГЕРБ.

Росен Желязков отправи три въпроса към ИТН: какво е отношението им към мнозинство, което иска да свали Рая Назарян, вчерашната среща за редовно или за служебно правителство е била, както и защо ГЕРБ не са поканени.

По думите на Желязков ГЕРБ няма как да участват в 2 паралелни политически процеса.

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

ИТН и БСП плуват на гребена на една вълна

Психологически спокойна среща за ИТН и БСП, коментира Йорданов

Росен Желязков заяви, че няма как ГЕРБ да участват в 2 паралелни политически процеса. Въпреки че постът на Слави Трифонов бил ясен и ГЕРБ не се сърдят на ИТН, че не са подкрепили първия мандат, от думите на Росен Желязков, Теменужка Петкова и Деница Сачева си пролича, че недоверието у депутатите на Бойко Борисов е дълбоко и подхранено от коментар на временния лидер на БСП Атанас Зафиров. ГЕРБ са притеснени и от "конспиративността" на вчерашната среща.

Кое е водещото - разговорите пред камера или разговорите зад камери, разговорите за редовно или за служебно правителство, бе въпросът на Деница Сачева. Тя отново изтъкна, че в 50-тия парламент кабинет може да има само с първия мандат, който беше неуспешен. За герберите всякакви опити за съставяне на правителство извън първия мандат е преврат. Те обаче не искат да бъдат натоварвани с вина заради това, че 50 парламент ще е с кратък живот.

Тошко Йорданов заяви, че всеки може да се среща, с когото иска и нямат намерение да свалят председателя на парламента. А и припомни, че без гласовете на ИТН е нямало да има и председател на Народното събрание.

Не само темата Македония свързва ИТН и Възраждане, но ДПС ги дели
Обновена

Не само темата Македония свързва ИТН и Възраждане, но ДПС ги дели

Още другата седмица да влезе закона за референдумите

Единствените разговори, които водим са за съставяне на правителство с широко мнозинство, обясни депутатът. Иначе по думите, ако слуховете за вчерашната среща са верни, това означавало, че има мнозинство и евентуално ще има правителство. Фактът обаче е, че към момента имат 66 депутата, а до 121 ключът е в ГЕРБ.

Станислав Балабанов също увери, че ИТН смятат задкулисни договорки за плаващи пясъци, от които никой няма нужда. Наистина се опитваме да реализираме третия мандат, пак подчерта Тошко Йорданов и призова да се кара стъпка по стъпка и разум.

Теменужка Петкова попита има ли промяна в позицията на някои от участниците във вчерашния разговор от публично известното, на което Тошко Йорданов сподели, че напрежението е спаднало, но нямало промяна в позициите на партиите, ПП-ДБ имали колебания как да постъпят. ИТН ги помолили да побързат с решението, защото не искат да бавят мандата.

Ако подхождаме емоционално, по-добре е да ставаме и да си тръгваме, заяви той и настоя за разговор по същество.

В хода на разговорите по същество двете формации отчетоха доста сходства. Няма съгласие за това болниците да не са търговски дружества, но пък може да се оптимизира здравната система. ГЕРБ и ИТН са на мнение, че са нужни мерки в сферата на демографията.

Хората на Слави Трифонов са притеснени от административната тежест върху бизнеса. Според Тошко Йорданов нашият бизнес страда от редица рестрикции. И двете партии искат повече работа от страна на държавата за българските общности в чужбина. Близост има и в сферата на енергетиката.

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

ДПС без Пеевски готови да дадат подкрепа за кабинет с мандата на ИТН

В името на страната