Общинският съветник от БСП Георги Кадиев алармира за вероятна „черна каса" в район "Витоша", за която знаят не само кметът на района, но и двама депутати от ГЕРБ - Борис Грозданов и Александър Ненков, син на заместник-кмета на Столична Община Юлия Ненкова. Чрез нея за коледно парти са платени безотчетно 6 000 лв.

Кадиев научил за проблема след редица сигнали, подадени от действащия зам.-кмет на района Станоев, официално входирани в Столична община.

Част от тези сигнали до Фандъкова са от юли 2012. По тях, също както по случая с кмета на район "Изгрев", няма никакво движение, пише в отоворено писмо до медиите Кадиев.

В друго свое писмо той иска от Фандъкова обяснение за ситуацията, цитирайки аргументите на зам.-кмета Станоев.

Според тях с необявяване на конкурси за наеми общината е ощетена с 540 000 лв. само за периода след избирането за втори мандат на Йорданка Фандъкова и избора на Стойко Дуков за кмет на район "Витоша".

Особено фрапантни са наеми като паркинг на Главболгарстрой с цена 51.35 лева на месец за официално 232 кв.м., а всъщност мястото е над 1200 кв.м. Друг пример са стоматологични кабинети, плащащи суми от 5.61 лева до 8.25 лева на месец.

Наемите, заплащани за някои обекти в района са изключително ниски и необяснимо вариращи между отделни еднотиптни обекти, намиращи се на една и съща локация, пише Кадиев.
За пример той дава обект, намиращ се на ул. „Александър Пушкин" №114, където се помещава стоматологичен кабинет с площ 30.32м2, който плаща обезщетение 5,61 лв. на месец, а същевременно неврологичен кабинет на същия адрес с по-малка площ - 26.10м2, плаща 75 лв. на месец.

На същият адрес се помещават и две Амбулатории за първична медицинска помощ (АПМП), едната е с площ 52,95 м2 и плаща 9,45 лв. на месец, а другата е с площ 43,66 м2 и заплаща 91,67лв месечно, пише съветникът.

Подобен е случаят на ул. „Ал. Пушкин", където за търговски обект с площ 9 м2 се плаща 243,50 лв., а за друг на същата улица с площ 20 м2 се плаща 2 пъти по-малка сума - 136,24лв.

На „Братя Бъкстон" плод-зеленчук с площ 9 м2 плаща 286,12 лв, а заведение за бързо хранене с площ 80 м2 плаща 389,19 лв на месец.

В градинката на Павлово обект от 6 м2 заплаща 81,74 лв, а друг с площ 5 м2 заплаща 886,69 лв. на месец.

В друго свое писмо, по думите му, Станоев посочва, че „в деловодството на районната администрация цари пълен хаос, не всички документи се сканират и минават на отчет. Същото е положението и с чекирането на служителите, всеки идва и си отива от работа, когато реши, гневи се още Кадиев.

Посочват се и редица други притеснителни факти като заплаха на служители, принудително предварително подаване на оставки без дата, необявяване на конкурси за избор на нови служители, предрешен избор на кадри или обявяване на документи с невярно съдържание, безотчетност и липса на контрол.

По думите на въпросния зам.-кмет "Гореизложеното води до изграждането на корупционни схеми, уронва престижа на района като институция и руши доверието в ПП ГЕРБ". За жалост, коментира той, няма никаква реакция от страна на Фандъкова.

В заключение Кадиев пита: "Имат ли воля?", явно визирайки обявеното вчера мото от ГЕРБ за изборите - „Имаме воля".